Humarju v Mariboru zmaga in naslov prvaka

Aleks Humar (Škoda Fabia S2000) je zmagovalec relija v Mariboru, četrte letošnje preizkušnje državnega prvenstva. Na sprinterskem reliju s samo sedmimi hitrostnimi preizkušnjami je imel na koncu dobri dve minuti naskoka pred Darkom Peljhanom (Mitsubishi Lancer EVO IX), tretji je bil Sašo Horvat (Mitsubishi Lancer EVO IX; + 2:23).

Aleks Humar (Škoda Fabia S2000) je zmagovalec relija v Mariboru. S sovoznikom  Florjanom Rusom sta si že zagotovila naslov prvakov, čeprav sta do konca sezone še dve dirki (fotografija je iz arhiva).  Foto: Uroš Modlic
Aleks Humar (Škoda Fabia S2000) je zmagovalec relija v Mariboru. S sovoznikom Florjanom Rusom sta si že zagotovila naslov prvakov, čeprav sta do konca sezone še dve dirki (fotografija je iz arhiva).  Foto: Uroš Modlic

MARIBOR>Aleks Humar je s sovoznikom Florjanom Rusom zmagal na vseh hitrostnih preizkušnjah. Na stopničkah sta Humarju družbo delala še Darko Peljhan in Sašo Horvat. Z včerajšnjo zmago, prvo na mariborskih relijih, pa sta si tudi že zagotovila naslov prvaka, čeprav sta do konca sezone še dve dirki.

Popolna premoč Humarja

Humar je letos dobil vse hitrostne preizkušnje državnega prvenstva, skupno 43, kar kaže na njegovo popolno premoč. V Mariboru ni pretiraval, po drugi strani pa tudi ni vozil zadržano ali počasi. Njegovi časi na brzincih so bili primerljivi s tistimi, ki jih je lani v Mariboru z enakim dirkalnikom postavil Italijan Piero Longhi, lanski državni prvak v reliju, ki je v ekipi Target motosport takrat nadomeščal poškodovanega Humarja.

“Poskušal sem voziti v kar najboljšem ritmu. Napadel sem še posebej takrat, ko je bila cesta še čista in ni bilo tako veliko peska. Zadovoljen sem z doseženimi časi, ki so na ravni lanskih Longhija. Od njega sem bil celo nekoliko hitrejši, kar je dober pokazatelj, da sva s Florjanom vozila zelo hitro in zavzeto. Ob koncu sem nekoliko pazil, da ne bi po nepotrebnem prebil gume. Vesel sem naslova državnega prvaka, ki je resnično prišel zelo ekspresno in zanesljivo,” je po zmagi dejal Humar.

Letošnji reli Maribor se je začel in končal pred dvorano Tabor, tokrat pa niso izvedli superspeciala na koroškem mostu. Po sedmih hitrostnih preizkušnjah (treh različnih, Meljski hrib, Gačnik in Gaj) v skupni dolžini 90 kilometrov je Peljhan za Humarjem zaostal 2:09,7 minute. Drugo mesto se je sprva nasmihalo Madžaru Janosu Szilagyiju (Mitsubishi Lancer EVO9), ki pa je na drugi hitrostni preizkušnji prebil gumo. Na startu jubilejnega desetega relija Maribor je bilo 44 posadk, do cilja jih je pripeljalo 29.

Logar zmagal v diviziji II

V diviziji II se je zmage v Mariboru prešerno veselil Boštjan Logar (peugeot 206 R3). Logar je vodstvo prevzel na drugi hitrostni preizkušnji in ga zanesljivo obdržal do cilja. Drugi je bil Alan Pajk (Citroen C2-R2) z zaostankom 12,9 sekunde, tretji pa domačin Friderik Vajnhandl (Citroen C2-R2). “Pošteno mi je odleglo. Celotna ekipa si je močno želela tak rezultat, ker smo imeli na zadnjih dirkah toliko smole. Relija nisem odpeljal brez napak. Zjutraj sem zletel s proge, na predzadnji hitrostni preizkušnji pa mi je za 200 metrov ugasnil motor. Ustrašil sem se že, da se je ponovila okvara črpalka za gorivo. Zmaga v kakovostni in izenačeni konkurenci je še posebej sladka,” je bil zadovoljen Logar.

Naslednja postaja DP bo reli Alpi Orientali v Italiji v začetku septembra, ki bo štel tudi za točke slovenskega prvenstva.

STA


Najbolj brano