Humar kljub nezgodi prvak

Zadnjo dirko sezone državno prvenstvo (DP) v reliju v Idriji je po nezgodi prvega favorita, domačina Aleksa Humarja, dobil Italijan Andrea Smiderle. Humar je kljub odstopu državni prvak, prvi na zadnji dirki v slovenski konkurenci pa je bil Idrijčan Darko Peljhan.

Primorca Jernej Fakin in Niko Volčič sta s fiatom pando postala zmagovalca sezone DP v diviziji 1 Foto: Igor Mušič
Primorca Jernej Fakin in Niko Volčič sta s fiatom pando postala zmagovalca sezone DP v diviziji 1 Foto: Igor Mušič

IDRIJA> Petkov in sobotni praznik avtomobilskega športa v Idriji in okolici, kjer je kljub dežju vožnje 62 posadk spremljalo več kot tisoč gledalcev , je ob vremenu pokvarila predvsem smola prvega favorita, domačina Aleksa Humarja. Čeprav je imel že pred dirko po domačih cestah s škodo fabio S 2000 naslov prvaka v žepu, se je držal obljube, ki jo je dal v napovedi za PN. Že na petkovi prvi hitrostni preizkušnji po idrijskih mestnih ulicah je vozil na vso moč, na enem od dvojnih ovinkov pa je nenadoma poletel v zrak, nato pa je po trku v visok robnik pločnika obstal.

Najboljše uvrstitve Rallyja Idrija, za točke DP: 1. Darko Peljhan - Miran Kacin (D. društvo R), 2. Grudnik - Pahor (Racing Velenje), 3. Pajk - Ošlaj (AMD Slovenija Avto); Primorci: ...9. Jernej Fakin - Niko Volčič (AMD S. Avto), 14. Rok Jerkič - Kristjan Prelaz (AK Ajdovščina Motor Sport, najboljša v pokalu Yugo).

In kaj se je zgodilo? ”Nisem tvegal preveč. Šlo je za drobno napako in splet okoliščin. Na robu proge sta bili druga na drugo položeni dve gumi, vendar je spodnja štrlela nekoliko v vozišče. To sva s sovoznikom Florijanom Rusom spregledala in po udarcu vanjo tako nesrečno pristala v robniku, da je bil desni prednji del podvozja neuporaben, nekaterih rezervnih delov pa nismo imeli več pri roki. Če bi dirka še odločala o naslovu prvaka, bi verjetno avto nekako usposobili, v tem primeru pa smo se z ekipo odločili, da končamo,”, je povedal Humar.

Začetno razočaranje je kmalu odpihnilo vzdušje ob progi v Idriji: “Bilo je bolj bučno kot na nogometnem stadionu. Tudi po prehitrem koncu sem se komaj prebijal med ljudmi”, je dodal Aleks Humar, ki je bil nato v soboto z rezervno šibkejšo škodo fabio RS predvoznik.

Po odstopu Humarja je vodstvo prevzel idrijski veteran Darko Peljhan z mitsubishijem lancerjem EVO 1), vendar je po četrti od šestih hitrostnih preizkušenj moral na koncu priznati premoč Italijana Smiderleja s sodobnejšim pPeugeotom 207 S 2000).

Kljub temu je bil Peljhan zadovoljen: ”Zaradi spremenljivega vremena in ne prav dobro spranih cest, je bilo vse zelo spolzko in težko za dirkanje. V teh razmerah sem naredil, kar se je dalo. Žal mi je, da sta preostala Idrijčana Aleks Humar in Marko Jeram, odstopila, in vesel, da je zmaga na našem reli ostala doma. Želel bi si še močnejše konkurence, a je denarja vse manj.”

Peljhan je z zmago za točke DP v Idriji (to je njegova 27. v DP, kar je državni rekord) tudi gladko ubranil drugo mesto v skupnem seštevku sezone. Za Marka Jerama (Citroen C2R2) ki je po prvem dnevu branil tretje mesto, je bila drugi dan usodna hitrostna preizkušnja Čekovnik, v kateri mu je odpovedal motor. Tehnika je pustila na cedilu tudi Peljhanu nevarnega tekmeca Rajka Žaklja.Zaradi okvar in izletov s proge je reli predčasno zaključilo kar 21 posadk. Zasedbo na stopničkah za najboljše je dala šele zadnja hitrostna preizkušnja po zavitih gozdnih cestah Zadloga, pospremljena z močnim dežjem. Na njej se je na tretje mesto prebil Matej Grudnik (renault clio RS). Dovolj dobro (tretji v kategoriji) je s fiatom pando dirkal tudi primorski voznik Jernej Fakin in ubranil vodstvo v skupnem seštevku sezone divizije I. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano