Hokejist in judoistka na prestolu

Hokejist Anže Kopitar in judoistka Urška Žolnir sta najboljša slovenska športnika leta 2012, med ekipami pa sta prva veslača Iztok Čop in Luka Špik.

Anže Kopitar je z LA Kingsi osvojil Stanleyjev pokal Foto: Daniel Novakovic
Anže Kopitar je z LA Kingsi osvojil Stanleyjev pokal Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA> Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je najboljše razglasilo na prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Anže Kopitar, ki je v minuli sezoni osvojil Stanleyjev pokal in bil ključni mož končnice v ekipi Los Angeles Kings, je dobil 261 točk v glasovanju. Drugi je bil atlet Primož Kozmus (182), srebrn na olimpijskih igrah v metu kladiva, tretji pa je bil bronasti strelec iz Londona Rajmond Debevec (55). Tako Kopitar kot Urška Žolnir, ki je prejela 344 točk, sta bila prvič izbrana za najboljša športnika države.

V hram slavnih, ki so ga v sredo odprli v stožiški dvorani, so sprejeli še 20 slovenskih športnih junakov oziroma ekip. Med njimi je tudi veslaški osmerec, ki je leta 1964 na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil četrto mesto. V posadki sta bila tudi Izolana Lucijan Kleva in Jadran Barut.

Žolnirjeva je v Londonu osvojila prvo posamično žensko zlato olimpijsko medaljo v zgodovini slovenskega športa. Za njo se je uvrstila alpska smučarka Tina Maze (286), druga v skupnem seštevku svetovnega pokala minule zime, tretja pa plezalka Mina Markovič (72), ki je drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Veslaški dvojni dvojec Iztok Čop/Luka Špik je osvojil naslov z 62 glasovi. Čop je v Londonu z bronasto medaljo sklenil bogato športno pot. Posebno priznanje je prejel Franček Gorazd Tiršek, srebrn na paraolimpijskih igrah v Londonu.

Naslov letošnje prireditve Športnik leta je bil Višje, hitreje, močneje!, vodila pa sta jo Alen Kobilica in Nina Osenar. Na tokratni slovesnosti so med drugim nastopili Noctiferia, Elvis Jackson, Manouche, Neomi in plesna skupina Kjara. Letošnja podelitev prestižnih priznanj Športnik leta je izpostavila družbeni pomen izjemnih športnih dosežkov slovenskih športnikov. V ospredju so bile etične, moralne in druge osebnostne lastnosti športnikov, ki z vsem svojim človeškim bistvom, delavnostjo, predanostjo in nepopustljivo vztrajnostjo stremijo k uspehu. Tako slovenski športniki niso zgolj ambasadorji Slovenije so polne in posnemanja vredne osebnosti. So svetla luč in spodbuda vsakemu posamezniku za odgovorno in osmišljeno življenje, četudi se ne ukvarja z vrhunskim športom. Prireditev je poudarila občo bivanjsko razsežnost velikih športnikov in njihov pozitiven vpliv na družbo.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2012 v samostojni Sloveniji pripravilo 22., skupaj pa je bila to že 45. izvedba. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.

ASO, STA


Najbolj brano