Hmeljak v Kopru peti

Jadralni klub Jadro Koper je konec tedna gostil tridnevno regato evropskega pokala v laserju. V razredu standard je zmago slavil Italijan Alessandro Marega. Slovenski olimpijski kandidat Karlo Hmeljak je na domačem terenu osvojil peto mesto.

Karlo Hmeljak se je slabim razmeram navkljub prebil do petega mesta Foto: Ocean Images
Karlo Hmeljak se je slabim razmeram navkljub prebil do petega mesta Foto: Ocean Images

KOPER> Na prvi tekmi evropskega pokala je jadralo 215 jadralcev iz 15 držav. Prirediteljem je kar nekaj preglavic povzročalo vreme. Nekaj nežnih sap je regatnemu odboru v petek omogočilo izpeljavo dveh plovov za floto enoseda laser standard in enega za razred radial ter 4.7.

Soboto je zaznamovalo večurno čakanje na spodobne razmere, v nedeljo pa se je vreme poigravalo s potrpljenjem prirediteljev. Dopoldanski jugo je sprva obetal vrhunske predstave, nakar se je nad zaliv spustila tako gosta megla, da tekmovalci niso več videli oznak. Regata je bila prekinjena in sledilo je večurno čakanje. Po posvetovanju z meteorologom se je predsednik regatnega odbora Bojan Gale odločil še za poslednji poskus, toda z meglo je odšel tudi veter.

"Žalostni smo, ker nam ni uspelo. Regatni odbor se je trudil, neštetokrat spremenil polje, ampak takega vremena, kot smo ga imeli te dni, jaz ne pomnim," je razočarano dejal predsednik organizacijskega odbora Viljem Orel.

Nad vremenskimi razmerami je bil začuden tudi jadralec Karlo Hmeljak: "Vsakič, ko so me prijatelji vprašali, kaj se dogaja, nisem imel odgovora. Bilo je neobičajno, če ne še kaj več. Tudi sam nisem vedel, kaj lahko pričakujem, zato sem se raje kot na tekmece osredotočil na veter. Po slabši petkovi predstavi je bil moj cilj v nedeljo zmagati in to mi je tudi uspelo. V upanju, da bi še koga prehitel, sem si želel še en plov, ki pa se žal ni zgodil," je dejal Hmeljak, na koncu peti v skupnem seštevku razreda laser standard. Bolje od njega so razmere na polju prebrali zmagovalec iz Italije Alessandro Marega, drugouvrščeni Moldavijec Aleksander Denisiuc in Ukrajinec Oleksandr Isakov.

Za razrede laser radial in 4.7 so izpeljali plov premalo, da bi podelili odličja, vendar nesrečen splet okoliščin ni vplival na odločitev podpredsednika evropske zveze laserjev Macrina Macrija, da se dogodek prihodnje leto znova dodeli Kopru.

STA


Najbolj brano