Hladen japonski tuš za slovenske hokejiste

Slovenska hokejska reprezentanca je v uvodni tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Južni Koreji izgubila z Japonsko z 1:2 (0:0, 1:0, 0:2).

Varovanci trenerja Matjaža Kopitarja so klonili proti Japoncem z 1:2 Foto: STA
Varovanci trenerja Matjaža Kopitarja so klonili proti Japoncem z 1:2 Foto: STA

SEUL > Slovenija je boj na svetovnem drugoligaškem prvenstvu v Južni Koreji začela slabše od pričakovanj in želja.

Opozorila o neugodnih japonskih tekmecih niso bila zaman, četa Matjaža Kopitarja se je dolgo mučila z azijskimi tekmeci in ko je že kazalo, da je strla njihov odpor, v zadnji tretjini doživela hladen tuš, prejela dva zadetka in SP začela z ničlo, Japonci pa so v desetem medsebojnem dvoboju dosegli tretjo zmago.

Dvorana Goyang, gledalcev 2300, sodniki: Anisimov (Rusija), Leppaalho (Finska, glavna), Buese (Finska), Ritter (ZDA). Strelci: 0:1 Pavlin (Muršak, 39.), 1:1 Obara (Takahaši, 45.), 1:2 Akimoto (Takahaši, Nišivaki, 54.). Kazenske minute: Slovenija 10, Japonska 12.

Kopitar je priložnost na prvi tekmi v vratih ponudil Andreju Hočevarju, v prvo peterko postavil Blaža Gregorca in Mitjo Robarja ter Jana Urbasa, Aleša Mušiča in Jana Muršaka, v drugo Žigo Pavlina in Matica Podlipnika ter Davida Rodmana, Žigo Panceta in Marcela Rodmana, v tretjo Andreja Tavžlja in Miho Štebiha ter Tomaž Razingarja, Boštjana Goličiča in Jako Ankersta, v četrto pa Luko Tošiča in Gala Korena ter Miho Verliča, Anžeta Kuralta in Roka Lebra.

Takoj na začetku so Slovenci zapretili, vratarju Jutaki Fukufudžiju je bil najbolj nevaren Jan Muršak, toda plošček ni šel v gol. V nadaljevanju se je moral izkazati tudi Andrej Hočevar, ob številčnih prednostih v uvodni tretjini pa niso bili uspešni ne eni ne drugi, za Slovenijo je v 12. minuti nevaren strel sprožil Blaž Gregorc.

Podobno je bilo nadaljevanje. Slovenci so skušali napadati, imeli so terensko premoč, vendar niso našli rešitve pred vrati tekmecev, Japonci so se zbrano in borbeno branili, z značilno hitro in za Slovence neugodno igro pa so skrbeli za vse več nervoze v slovenski vrsti. Žiga Pance, Boštjan Goličič in Andrej Tavželj so imeli v 25. minuti lepe priložnosti za vodstvo, pa tudi Muršak v 35. ob znova neizkoriščeni prednosti igralca več. Zato pa so si Slovenci le oddahnili dobro minuto pred koncem drugega dela, ko je prav Muršak pobegnil Japoncem za gol, nato pa podal pred vrata, kjer je z natančnim strelom Žiga Pavlin poskrbel za vodstvo.

Na SP poleg Slovenije in Japonske nastopajo še Avstrija in Ukrajina (v prvi tekmi so severni sosedje s težavami s 3:2 zmagali po podaljšku) ter Madžarska in Južna Koreja. Slednja bo druga tekmica Slovenije, tekma bo v ponedeljek ob 12.30. Prvi mesti na SP vodita v elitno skupino za leto 2015, zadnje pa v nižjo divizijo I (skupina B).

Vendar je Japonci niso predali. Če bi Slovenci takoj na začetku zadnje tretjine po nevarni akciji podajalca Jana Urbasa in strelca Gregorca zadeli za 2:0, bi se morda tekma obrnila drugače. Tako pa so priključek lovili in tudi ujeli hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca. Seidži Takahaši je izza gola Hočevarja podal na drugo stran, kjer je plošček z nekaj sreče prišel do Daisukeja Obare, ta pa ga je potisnil v gol. Novo priložnost za drugi slovenski gol je imel Pance v 50. minuti, stvari so se nato za Slovence obrnile na slabše deset minut pozneje, ko so Japonci izkoristili svoj četrti “power-play”. S strelom od daleč je Hočevarja presenetil Denis Akimoto.

Zadnje minute so bile minute v premoči Slovenije (razmerje strelov je bilo na koncu 27-15), vendar brez pravega učinka in tudi igra brez vratarja v zadnji minuti ni obrodila sadov, tako da so se morali slovenski hokejisti sprijazniti s porazom.

STA


Najbolj brano