Hitov šahovski turnir: na vrhu španski Rus

Hitov šahovski turnir je postregel s pričakovanim razpletom. Prvo mesto je osvojil Rus s španskim državljanstvom Oleg Kornejev, ki pa je moral skupno zmago potrditi v zadnjem krogu.

Zmagovalec letošnjega Hitovega turnirja je Oleg Kornejev Foto: Leo Caharija
Zmagovalec letošnjega Hitovega turnirja je Oleg Kornejev Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pred včerajšnjim sklepnim dnem turnirja so bili na vrhu s 6,5 točke poravnani trije šahisti. Poleg Olega Kornejeva, ki je bil z ratingom 2610 točk prvi favorit, sta ohranila možnosti za zmago še Marko Tratar in FIDE mojster Žan Tomazini. Slednji se je včeraj v zadnjem, devetem krogu, s črnimi figurami pomeril s Kornejevom. Tratar pa se je v obračunu velemojstrov prav tako s črnimi figurami zoperstavil Srbu Siniši Dražiću, ki je imel pred zadnjim krogom pol točke manj od vodilne trojke.

Medtem ko sta se Tratar in Dražić hitro sporazumela za delitev točke, pa je bil obračun Kornejeva in Tomazinija precej manj miroljuben. Po skoraj štirih urah boja je španski Rus zvečer strl odpor slovenskega državnega prvaka in na koncu s 7,5 točke tudi slavil končno zmago. Drugo mesto je s pol točke manj na koncu pripadlo Tratarju, tretje pa največjemu presenečenju turnirja, mojstrskemu kandidatu Robertu Visintinu, ki je v italijanskem obračunu zadnjega kroga z belimi figurami ugnal višje rangiranega rojaka Ivana Ceschio. Najvišjo primorsko uvrstitev je s šestim mestom dosegel Bistričan Danijel Beletič. Novopečeni član Šahovskega kluba Nova Gorica je v zadnjem krogu z belimi figurami premagal Igorja Mesteka iz Kočevja in s 6,5 točke osvojil šesto mesto. Timothy Šuc (ŠD Piran) je bil s pol točke manj deveti.

Sicer pa je letošnji, 18. novogoriški turnir, minil v šibkejši konkurenci. Poleg ekonomskih vidikov je k nižjemu povprečnemu ratingu turnirja pripomoglo še nekaj dejavnikov. Naši južni sosedje, Hrvati, ki so se običajno v velikem številu udeleževali dogodka, so denimo imeli istočasno državno prvenstvo. Turnir posledično ni dosegel kakovostne ravni iz preteklega desetletja, je pa zato bilo več dinamike oziroma sprememb pod vrhom razpredelnice. V igro za vidne uvrstitve so se tako vmešali tudi nekateri igralci, ki se sicer ne bi. Nenazadnje pa je tudi odločitev o zmagovalcu padla v zadnjem krogu.

Končni vrstni red - 1. Kornejev (Špa) 7,5 točke, 2. Tratar (Slo), 3. Visintin (Ita) po 7, 4. Dražić (Srb), 5. Tomazini, 6. Beletič (oba Slo) po 6,5...ALEŠ SORTA


Najbolj brano