Hirscher prepričljivo zmagal na slalomu v Leviju

Avstrijec Marcel Hirscher, skupni zmagovalec svetovnega pokala alpskih smučarjev minule zime, je prepričljivo zmagal na slalomu v finskem Leviju. Drugi je bil njegov rojak Mario Matt (+0,61), tretji pa Norvežan Henrik Kristoffersen (+1,22).

Avstrijec Marcel Hirscher, skupni zmagovalec svetovnega pokala alpskih smučarjev minule zime, je prepričljivo zmagal na slalomu v finskem Leviju
Avstrijec Marcel Hirscher, skupni zmagovalec svetovnega pokala alpskih smučarjev minule zime, je prepričljivo zmagal na slalomu v finskem Leviju 

LEVI > Mitja Valenčič se ni uvrstil v finale in je končal na 46. mestu, Matic Skube, drugi slovenski predstavnik, pa je odstopil. Drugo tekmo zapored Slovenca ni bilo med prvo trideseterico; v Söldnu je 27. oktobra Janez Jazbec zasedel 44., Žan Kranjec pa 45. mesto.

"Ni lahko nastopiti v vlogi favorita. Čeprav je videti vse lahko, pa temu ni tako. Se pa na temelju tega dosežka že veselim naslednjih tekem v olimpijski zimi," je dejal Hirscher. Svetovni slalomski prvak je vodil že po prvi vožnji. Nemec Felix Neureuther je zaostajal 22 stotink, Matt 31, Kristoffersen na četrtem mestu pa 65.

V finalni vožnji je najprej prepričljivo nastopil Hrvat Ivica Kostelić in se iz šestega prebil na četrto mesto. najprej ga je prehitel Kristoffersen, nato pa še Matt. Neureuther napravil napako v ciljni strmini, ko se je prevrnil prek glave in se z akrobatsko salto rešil, prišel do cilja ter zasedel zadnje, 27. mesto (+6,33).

Tedaj se je 19-letni Kristoffersen že veselil svojih prvih zmagovalnih stopničk v karieri. Kostelić pa je ostal tik pod njimi, saj je 24-letni Hirscher znova dokazal svoje znanje, s katerim je pokoril tekmece že v prejšnji sezoni, v kateri je bil v slalomih vedno med prvo trojico. V Leviju je dosegel najboljša časa na obeh progah.

Tokrat je dosegel 19. zmago v pokalu in jubilejno stoto avstrijskih slalomistov. Rekord je postavil tudi tudi Matt, saj je s 34 leti postal najstarejši, ki se mu je v slalomih uspelo povzpeti med prve tri.

Američan Ted Ligety, zmagovalec uvodnega veleslaloma v Söldnu, je bil 11. in je v skupnem seštevku po dveh tekmah zdaj drugi (124 točk) za Hirscherjem (160) in pred Mattom in Francozom Alexom Pinturaultom (po 80); slednji tokat ni končal finalnega nastopa.

Moški del svetovnega pokala se bo nadaljeval v kanadskem Lake Louisu, kjer bosta 30. novembra in 1. decembra smuk in superveleslalom.

STA


Najbolj brano