Gorski maraton v Podbrdu sta dobila Bohinjec in Italijanka

Huda vročina je upočasnila udeležence sobotnega gorskega teka štirih občin, veljavnega za državno prvenstvo ter mednarodni in primorski gorsko tekaški pokal. Pri ženskah so prevladovale Italijanke, najboljša Primorca pa sta bila Štendler in Tušarjeva.

Najboljša Primorka je bila Mihaela Tušar (na fotografiji v Hudajužni) Foto: Venčeslav Japelj
Najboljša Primorka je bila Mihaela Tušar (na fotografiji v Hudajužni) Foto: Venčeslav Japelj

PODBRDO> Enajstega gorskega maratona štirih občin (GM 4O) se je udeležilo 255 tekmovalcev iz sedmih držav, ki se jim je letos na krajših progah pridružilo 34 otrok. Četrto zmago v Podbrdu si je v hudi vročini priboril Bohinjec Marjan Zupančič, v ženski konkurenci pa je bila najboljša Emanuela Brizio iz Aurana (Italija).

Na srečo je velik del 38,5 kilometra dolge proge GM 4O s 5300 metri višinskih razlik speljan po gozdu, sicer bi bil cilj na sobotni tekmi v Podbrdu še teže dosegljiv. Znotraj časovne zapore osmih ur je ciljno črto prečkalo 241 tekačev.

Medtem, ko so odrasli premagovali gorske kilometre, so otroci (zanje so GM 4O pripravili prvič) tekmovali v Podbrdu. Med najmlajšimi je bil najhitrejši Žan Drole iz vasi Kuk pri Podbrdu, petošolec, ki ima v nogah že dva nastopa na teku Podbrdo-Črna prst s 1300 metri vzpona. “Letos bom tudi šel na ta tek, progo zelo dobro poznam, moj rekord pa je ura in enajst minut,” je še povedal.

Na cilj članske tekme, letos prvič v pokalu Valetudo Mountain Running International Cup, je prvi pritekel Marjan Zupančič - edini s časom pod štirimi urami. Povedal je: “Vročina mi ustreza, a kar je preveč, je preveč. Najtežja pa je bila zaključna strmina.”

Izidi - absolutno, moški: 1. Marjan Zupančič (KGT Papež) 3:54:17, 2. Martin Štendler (Graparski kerlci) 4:06:44, 3. Janez Justin ml. (Extremevital) 4:07:04; ženske: 1. Emanuela Brizio 4:19:59, 2. Cecilia Mora (obe Valetudo Skyrunning) 4:36:25, 3. Špela Zupan (KGT Papež) 4:41:19; za DP ženske: 1. Zupan, 2. Nataša Aljančič (AK Domžale) 4:44:25, 3. Mihaela tušar (ŠD Nanos) 4:52:14.

V veliko veselje domačinov je drugi ciljno črto prečkal Martin Štendler, ki je znal unovčiti poznavanje domače proge: “Durnik sem moral vzeti po pameti. Tretji je šel vanj zelo hitro, potem pa ga je pobralo.”

V šopku italijanskih tekačic je bila najmočnejša Emanuela Brizio pred kolegico Cecilio Mora. Na cilju zmagovalka kar ni mogla prehvaliti teka: “Prelepa tekma, čudovita proga, pravljična panorama! Za moj okus je bilo zelo vroče. Čestitam organizatorjem in gledalcem. Bili so povsod, dali so mi piti, spodbujali so me, me nosili naprej.”

Tolminki Danici Kovačič, eni od zmagovalk teka v minulih letih, je nastop preprečila poškodba, je pa drugič zapored za Primorske novice tekla italijanska šampionka Daniela da Forno. Pritekla si je deseto mesto. Povedala je: “Na Poreznu sem slišala:' Tudi letos teče za Primorske novice!' Nekdo se me je očitno spomnil od lani. Zelo sem utrujena, a tudi presrečna, ker sem sodelovala na tako lepem teku in častno zastopala PN.”

Najhitrejša Slovenka je bila tretja Špela Zupan iz Ljubljane, ki je tako postala državna prvakinja, najhitrejša Primorka pa je bila Mihaela Tušar iz Cerknega, ki je povedala: “Uvrstitev ni slaba, največ pa mi pomeni tretje mesto za državno prvenstvo; doslej sem zbrala še dve drugi mesti.”

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano