Gorski kolesar Nejc Rutar je končal uspešno sezono v spustu

Nejc Rutar je že drugič v treh letih prejel nagrado za najboljšega gorskega kolesarja leta. V spustu je doma korak pred konkurenco, nove izzive pa išče na mednarodni sceni.

Nejc Rutar na spustu v Avčah Foto: Boštjan Bensa
Nejc Rutar na spustu v Avčah Foto: Boštjan Bensa

MODREJ > Pri dvaindvajsetih letih je Nejc Rutar že dosegel vrsto vidnih dosežkov. Pretekla sezona je bila za posoškega kolesarja še posebej uspešna. Zapomnil si jo bo po 30. mestu na svetovnem prvenstvu in uspešnih vožnjah v svetovnem pokalu. Spust sicer ne sodi med olimpijske discipline, a ima zaradi svoje atraktivnosti veliko privržencev tako med tekmovalci kot tudi med gledalci. V adrenalinskih vožnjah, ki jemljejo dih, morajo kolesarji ob pravi meri poguma in drznosti pokazati dovolj raznovrstnosti. Tehnika, moč in vzdržljivost so temeljna izhodišča za vidne dosežke.

“Pripravam na preteklo sezono sem namenil precej časa, kar se je obneslo. Seveda imajo pomembno vlogo tudi objektivni oziroma zunanji dejavniki, kot so profil proge, vremenske razmere ali morebitne tehnične okvare na tekmi. Na svetovnem prvenstvu v Švici mi je šlo veliko okoliščin na roko: številni skoki, visoke hitrosti in nenazadnje tudi dež. Na tekmi svetovnega pokala v ZDA pa se mi je strgala veriga in vsi upi po dobrem dosežku so splavali po vodi,” je specifike svoje discipline orisal Rutar, ki je tekmovalno pot začel v novogoriškem Djaku in jo v zadnjih treh letih nadaljeval pri Orbei Geax s Črnega Vrha.

Pred novo sezono je spet zamenjal klubske barve. Na domačih prizoriščih, kjer je bil v pretekli sezoni slovenskega pokala nepremagan, bo odslej tekmoval za ljubljanski KD Rajd, na mednarodnih preizkušnjah pa bo še naprej vrtel pedala za Unior Tour Team iz prestolnice. ”Tekmovanja svetovnega pokala so dokaj razpršena. Nova sezona se bo začela marca v Južni Afriki. Zveza sicer denarno podpre reprezentanco na dogodkih, kot je svetovno prvenstvo. Tekme svetovnega pokala so druga zgodba. Če temu dodamo še stroške kolesa in vzdrževanja, po tem si posameznik le stežka privošči tekmovanja na različnih prizoriščih,” je pojasnil Rutar, ki se je na turneji svetovnega pokala v pretekli sezoni uvrščal med 40. in 45. mesto. Na tekmah, kjer se običajno v kvalifikacijah zbere tudi do 300 tekmovalcev, je uspeh že uvrstitev v finalno vožnjo z 80 kolesarji.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano