Goltali smo tablete, ne da bi nam povedali za posledice

Eno izmed najpriljubljenejših in najbolj gledanih profesionalnih lig onstran Atlantika, ameriško nogometno prvenstvo NFL, pretresa nov škandal. Osem že upokojenih igralcev toži vodstvo lige, ker so jim nezakonito dajali zdravila proti bolečinam in pomirjevala, ne da bi jim povedali za nevarne stranske učinke.

Fotografija je simbolična Foto: Carinska Uprava Rs
Fotografija je simbolična Foto: Carinska Uprava Rs

SAN FRANCISCO > Odškodninsko tožbo so igralci vložili na zvezno sodišče v San Franciscu, v tožbi lastnikom lige očitajo, da so postavljali dobiček pred zdravje igralcev, ko so jim dajali zdravila brez receptov in brez opozoril o zelo hudih posledicah, kot je denimo odvisnost.

Pod tožbo so svoja imena zastavili Jim McMahon, Jeremy Newberry, Richard Dent, Keith Van Horne, Ron Stone, Roy Green, J.D. Hill in Ron Pritchard.

"Gre za pomemben primer, s katerim bomo pomagali nekdanjim in sedanjim igralcem ter zlasti naslednikom, kako ravnati, ko se znajdejo v takšnem položaju," je za Baltimore Sun dejal Andrew Slutkin, eden od pravnih zastopnikov v odvetniški pisarni v mestu Baltimore. Primer bi lahko postal precedenčen, od uspeha tožbe pa bo odvisno tudi, ali bo podobne tožbe sprožilo še več kot 500 igralcev, ki so napovedali, da bodo iskali zadoščenje po sodni poti.

Očitki v tožbi niso nič kaj nedolžni in mečejo na lastnike ter trenerske štabe moštev ameriškega profesionalnega nogometa sila negativno luč. Na 87 straneh tožniki zatrjujejo, da so jim dajali zdravila, ki vsebuje morfij oziroma druge opiate, ter zdravila proti bolečinam, da so lahko potem šli na igrišča in igrali.

Eden izmed tožnikov J.D. Hill, ki je v sedemdesetih prejšnjega stoletja igral za ekipi Buffalo Bills in Detroit Lions, je v bil v izjavi še bolj slikovit: "Dobival sem poživila, pomirjevala ter protibolečinska zdravila, vse živo, kar si lahko predstavljaš, dokler sem bil v NFL. Seveda, da sem po vsem tem postal odvisen, po koncu kariere sem se tako znašel na ulici kot brezdomec. Pred prihodom v ligo nisem zaužil nobenega mamila, v NFL pa sem postal narkoman."

Življenjsko izkušnjo je predstavil tudi Newberry, ki je dejal, da so jih pred tekmo postavili v vrsto ter jim skupaj s soigralci dali "običajno" dozo zdravil. "To je takrat pomenilo, govorim tako na pamet, 15 zdravil za dvig razpoloženja, dobil pa sem tudi injekcijo toradola. Med tekmo sem prejel več protibolečinskih injekcij, po tekmi pa sem vzel še dva vicodina in ponavadi še kakšno tabletko, nato pa so nam dali še ambien ali katero drugo uspavalo," je v izjavi tekmovalno rutino razkril nekdanji igralec moštev Oakland Raider in San Francisco 49er.

STA


Najbolj brano