Gas Vrtejba premagal ovire

Potem ko je lani motokros izginil s koledarja dirk na Primorskem, je grozil tudi konec zanimivih avto moto dirk na poligonu MMP Vrtojba. Društvo Gas Vrtejba je vendarle uspelo pridobiti dovoljenja tudi za letošnjo sezono.

ŠD Gas Vrtejba bo 13. aprila z dirko v driftu (posnetek je z lanske) odprla sezono avto moto prireditev na Primorskem Foto: Igor Mušič
ŠD Gas Vrtejba bo 13. aprila z dirko v driftu (posnetek je z lanske) odprla sezono avto moto prireditev na Primorskem Foto: Igor Mušič

VRTOJBA > Usoda opuščenih površin v tovornem delu mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba, ki jih domače društvo Gas Vrtejba že nekaj let s pridom izkorišča za razvoj avto moto športa, je visela v zraku do sredine marca. Društvo se je z lastniki za nadaljnjo uporabo dogovorilo v zadnjem trenutku pred začetkom sezone. Predsednik ŠD Gas Vrtojba Dejan Koglot pravi: “Z ministrstvoma za pravosodje in za finance smo se dogovorili še za eno sezono uporabe ljubiteljem avto moto športa že znanih površin v Vrtojbi, nato pa smo se uspeli v zadnjem trenutku uvrstiti še v koledar dirk AMZS in AŠ 2005. Začenjamo 13. aprila z avtomobilskim driftom, priredili pa bomo tudi paralelni reli kros in dirke razredov minimoto ter skuter.”

Koledar ostalih avto - moto prireditev za DP in slovenski pokal na Primorskem: 17. maja - dirka minimoto in skuter Vrtojba; 1. junija - paralelni reli kros Vrtojba; 31. avgusta - gorsko hitrostna dirka Ilirska Bistrica; 14. septembra - reli Nova Gorica; 21. septembra - DP minimoto in skuter Vrtojba; 18. oktobra - dirka enduro in coross country Dragonja; 19. oktobra - reli Idrija.

Dan pred driftom (atraktivno drsenje avtomobilov z zadnjim pogonom brez elektronike, nastopilo bo 40 voznikov iz Slovenije, Italije in Hrvaške) bo v Vrtojbi zaživel tudi poligon za karting. Prav s to dejavnostjo imajo v Vrtojbi nove načrte, pravi Koglot: “Ponudbi rekreativne vožnje z izposojo vozil in treninga tekmovalcev bomo morda konec pomladi dodali električne gokarte. Testiranja tovrstnih izdelkov bližnjega podjetja Letrika že tečejo in so v zaključnem obdobju. Na preizkusu je tudi dirkalni model. Če bo kdo od prirediteljev dirk zašel v težave, smo pripravljeni prevzeti tudi kakšno tekmovanje.“

Gas Vrtejba bo na poligonu organiziral tudi šolanje najmlajših voznikov na motociklih minimoto.

Primorska se ponaša z nizom tekmovalcev v vrhu avto moto športa. Državni prvak v reliju je Idrijčan Aleks Humar. Lani so priznanja za najboljše dosežke na dveh kolesih dobili Jani Medoš (minimoto open), Enej Logar (minimoto otroci, Gas Vrtejba), Mihael Martin (skuter 70 in Jan Šlosar (karting rotax max junior). V skupnem seštevku DP v motokrosu MX 125 je bil drugi Anej Doplihar, v razredu 125 2T pa je bil tretji Miha Bubnič.

Primorska sicer po slovesu steze v Luciji in po težavah z dovoljenji za koprsko nima prave karting steze, v slovenskem koledarju pa tudi nima nobene dirke. Primorcem najbližja steza je v Čedadu. Žal je podobno z motokrosom. Priljubljena začasna steza v Vrtojbi se je morala umakniti čistilni napravi, prizadevanja za umestitev nove v prostor pa doslej niso bila uspešna. Primorski najbližje steze so na Brniku in v Šentvidu pri Stični. Terenski moto šport ostaja na Primorskem zastopan le z dirko cross country in enduro, ki jo bo AMD Beli kamen priredil v Dragonji. Na srečo ostaja nedotaknjen primorski tekmovalni koledar avtomobilskih dirk na čelu z relijema v Novi Gorici in Idriji. Reli sezona se bo 13. aprila začela v avstrijsko - koroški Labotski dolini, prijavljeni pa sta tudi odlični idrijski posadki Aleks Humar/Florjan Rus (Clio R 3) in Rok Turk/Enej Ložnar (Peugeot 208 R 2).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano