Federer spet najboljši na svetu

Z zmago v finalu grand slam turnirja v Wimbledonu se je švicarski teniški igralec Roger Federer znova zavihtel na prvo mesto lestvice ATP.

Roger Federer se je spet zavihtev na prvo mesto lestivce ATP  Foto: Reuters
Roger Federer se je spet zavihtev na prvo mesto lestivce ATP  Foto: Reuters

LJUBLJANA> S tem je “največji tenisač vseh časov” dosegel še en mejnik v veličastni karieri; po številu tednov se je na vrhu večne lestvice izenačil z legendarnim Petom Samprasom.

Kar se je še nekaj mesecev nazaj zdelo kot utopično, je v Wimbledonu postalo realnost. Federer je na angleški travi osvojil prestižni sedmi naslov, skupno že sedemnajstega na turnirjih za grand slam, hkrati pa je dosegel to, kar si je sam močno želel zadnji dve leti. Izenačiti ali preseči rekord vzornika, velikega Samprasa, z 286 tedni na vrhu računalniške lestvice.

Rekord na dosegu roke

Federer je imel ta prestižni rekord leta 2010 na dosegu roke. Pisal se je maj in odprto prvenstvo Francije v Roland Garrosu. Federer je bil tedaj pri številki 285 in zmaga v četrtfinalu proti Švedu Robinu Söderlingu, ki ga je prej premagal dvanajstkrat v nizu, bi mu zagotovila vsaj še en teden na vrhu lestvice. A zgodilo se je nepričakovano. Šved je zmagal, šel nato vse do končnega slavja, Rafael Nadal pa je prevzel prvo mesto na svetu. Sledila je Nadalova vladavina, leta 2011 je blestel Novak Djoković in zdaj se je vrnil Roger Federer.

Še več je treniral

“Nikoli nisem nehal verjeti v ta dosežek, čeprav imam družino. Še več časa sem posvetil tenisu in izplačalo se je. To je čaroben trenutek,” je po zmagi v Wimbledonu povedal 30-letni Federer.

Na drugo mesto lestvice ATP je zdrsnil Novak Djoković, ki je vrh obvladoval eno leto, tretji pa je Rafael Nadal. Najvišjeuvrščeni Slovenec Blaž Kavčič je z 71. mestom izenačil svojo najvišjo uvrstitev v karieri, enako Aljaž Bedene s 111. mestom, Grega Žemlja pa je 123.

STA


Najbolj brano