Faku bron v sprintu, zmaga Svendsnu

Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Novem mestu na Češkem osvojil bronasto medaljo. Za Faka je bila to že četrta medalja na svetovnih prvenstvih, ob olimpijskem bronu v Vancouvru, ki ga je prav tako osvojil v sprintu, a takrat še v dresu hrvaške reprezentance.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVO MESTO> Na tekmi je bil najhitrejši Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je dobil že svojo drugo zlato kolajno na prvenstvu, pred Francozom Martinom Fourcadom in Fakom. Omenjena trojica ima tudi najboljše izhodišče pred naslednjim bojem za medalje - nedeljskim zasledovanjem. Odločitev je padla na zadnjem streljanju, kjer je bil v boju za odličja še Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, s 36 medaljami absolutni rekorder svetovnega biatlona, ki pa je moral enkrat v kazenski krog in pristal na četrtem mestu. Svendsen, Fourcade in Fak pa so dokazali, da so trenutno najhitrejši v smučini.

"Jaz sem s tretjem mestom več kot zadovoljen. Konkurenca tukaj je res neverjetna, zato sem vesel vsake uvrstitve med najboljše tri. Osvojiti kolajno na svetovnem prvenstvu pa je res sanjsko in sem več kot zadovoljen. Res težko najdem besede," je po tekmi povedal 25-letni Fak.

Slednji je še enkrat več potrdil, da je najboljši na največjih tekmah. "Posebnega recepta za to ni. Očitno sem eden od tistih, ki mu uspe biti zbran in fokusiran na največjih tekmah. A tudi meni kdaj spodleti."

Lepa priložnost za medaljo se mu zdaj ponuja tudi v nedeljo. Konkurenca glede na današnje izide ne ne bo lahka. "Tekma nikakor ne bo lahka, a nekajkrat sem v taki družbi in izhodišču že bil te že nabral nekaj izkušenj. Upam, da bo šlo vse po načrtih, da bom lahko ohranil tako uvrstitev, ali pa splezal še malo višje."

Klemen Bauer je osvojil 21. mesto, višjo uvrstitev in boljše izhodišče pa je zapravil na streljanju leže, po katerem je moral dvakrat v kazenski krog. "Na progo sem šel umirjen, povsem sproščeno. Kar malo mi je hudo, za tista dva zgrešena strela, ker vem, da sem sposoben tudi za ničlo. Morda sme imel malo tudi smole. Zadovoljen sem, a vrhunskega izida ne bo," je po tekmi dejal Klemen Bauer.

Peter Dokl in Janez Marič pa nista končala med najboljšimi 60. Dokl je ob dveh zgrešenih strelih končal na 63. mestu, Marič pa je bil 78., zgrešil je polovico od desetih tarč in oba sta ostala brez nedeljske tekme.

STA


Najbolj brano