Evropski krst za Hrast

Sobotni četrtfinalni dvoboj evropskega pokala proti francoskemu Saint Vulbasubo za balinarje Hrasta iz Kobjeglave zgodovinski dogodek. Primorska moštva pa so med evropsko elito že zabeležila nekaj lepih rezultatov.

Kraški balinarji odhajajo v Francijo brez posebne obremenitve Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kraški balinarji odhajajo v Francijo brez posebne obremenitve Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOBJEGLAVA> Premierni nastop v evropski konkurenci bodo Kraševci opravili v Franciji. Pred žrebom so si na tiho želeli nastopa pred domačimi navijači, ki so jih glasno bodrili na odločilnih tekmah državnega prvenstva. Kroglice jim niso bile naklonjene, zato jih čaka gostovanje pri drugouvrščenemu moštvu francoskega prvenstva. Francozi so v sobotnem obračunu veliki favoriti, še posebej zahtevna naloga pa Kobjeglavce čaka v hitrostnem zbijanju, kjer kraljujeta nekdanja francoska reprezentanta Fabien Jarnet (44,27 točke na tekmo) in Sebastien Mourgues (45 točk). V štafetnem zbijanju Francozi dosegajo v povprečju nekaj manj kot 52 točk na tekmo. Ravno ta uvodna disciplina evropskih tekem, v kateri bosta za Hrast nastopila Anže Petrič in Marko Švara, bi lahko že ponudila določena odgovore o končnem zmagovalcu.

Kljub bistveno večjemu proračunu in prednosti domačega igrišča, se bodo morali Francozi močno potruditi za zmago, ki pelje v polfinale. Morebitna uvrstitev Kobjeglavcev med najboljše štiri evropske ekipe bi bil eden izmed največjih uspehov primorskega klubskega balinanja.

Leta 1996 je sežanska Skala osvojila tretje mesto, še stopničko višje pa so šest let pozneje stopili balinarji Mlinarja iz Padne. Slednji so v polfinalu evropskega pokala izločili francoski Montpellier, česar se dobro spominja tudi aktualni član koprske Luke Dejan Koren, ki je bil pred enajstimi leti eden izmed ključnih mož Mlinarja: “Tistih tekem se z veseljem spominjam, predvsem polfinalne zmage proti Montpellierju. Pred tem smo v četrtfinalu izločili črnogorsko Budvo, v velikem finalu pa smo izgubili z italijanskim B.R.B.”

Evropske izkušnje so si nabrali tudi balinarji Luke Koper in Zabič, Koren pa verjame, da se bodo zahtevnemu francoskemu občinstvu v lepi luči predstavili tudi Kraševci: “Hrastu želim dobro predstavo in predvsem veliko sreče. Saint Vulbas je zelo močna ekipa, vendar lahko Kobjeglavci tudi presenetijo.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano