Esimit Europa 2 se je odpravil na Fastnet

Po 22 zaporednih zmagah in šestih rekordih se bo jadrnica Igorja Simčiča soočila z največjim izzivom od krsta leta 2010 - udeležbo na najtežji regati na svetu, Rolex Fastnet Race.

GORICA > Pred startom 608 navtičnih milj (1126 kilometrov) dolge regate Esimit Europa 2 sodeluje tudi na treh regatah za velike jadrnice v okviru tedna jadranja v angleškem Cowesu (Cowes Week). Dogodka se udeležuje več kot 1000 jadrnic, 30-metrska maksi jadrnica Igorja Simčiča pa tekmuje skupaj s 14 največjimi jadrnicami v okviru serije regat Big Boat Series.

Rolex Fastnet Race je najtežja, najbolj nevarna in nepredvidljiva jadralska regata, ki se začne v mestu Cowes na otoku Wight, obkroži skalno utrdbo Fastnet na Irskem in se vrne v Plymouth. Letos gre že za 45. izvedbo znamenite regate, ki poteka vsako drugo leto, start pa je predviden za nedeljo, ob 13. uri po srednjeevropskem času. Kot vedno bo tudi letos privabila najboljše jadrnice z vsega sveta - prijavljenih jih je kar 350 iz več kot 20 držav in s petih celin.

Za jadrnico Esimit Europa 2 bo udeležba na regati Rolex Fastnet Race četrti, daleč največji preizkus v letošnji sezoni, potem ko je slavila na tednu jadranja v Kielu (Kieler Woche) in na švedski klasiki ÅF Offshore Race. Legendarni Jochen Schümann, skiper jadrnice Esimit Europa 2, se je regate Rolex Fastnet Race udeležil dvakrat, zato se zaveda številnih tveganj same regate, ki je v preteklosti že zahtevala številne smrtne žrtve, brodolome in odstope. Potrdil je, da bosta za zmago ključna zlasti dva dejavnika, optimalna priprava jadrnice s pravilno izbiro jader in 100-odstotna osredotočenost 18-članske ekipe.

Regate se bosta udeležili tudi jadrnici, ki imata v lasti trenutni (Abu Dhabi VO70) in prejšnji rekord (ICAP Leopard 100). DES


Najbolj brano