Esimit Europa 2 najhitreje do Malte

Esimit Europa 2, ki pod evropsko zastavo tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije, je slavila na svoji zadnji letošnji regati - 606 milj dolgi malteški klasiki Rolex Middle Sea Race od Trsta do Vallette. Razdaljo je premagala v 86 urah in 33 minutah.

LA VALLETTA> Regate se je udeležilo 83 jadrnic iz 19 držav. Esimit Europa 2 je dosegla "hat-trick" in sezono končala z izjemnim rekordom regate Giraglia Rolex Cup, svetovnima rekordoma na razdaljah Monte Carlo - Porto Cervo ter Trst - Valletta, zmagah na regatah Palermo - Monte Carlo, Bernetti Lombardini Cup in Barkovljanka ter z naslovom najboljše maksi jadrnice na neuradnem svetovnem prvenstvu na Sardiniji.

Ključna za zmago je bila taktična odločitev nemškega krmarja Jochena Schümanna, štirikratnega dobitnika olimpijskega odličja in dvakratnega zmagovalca pokala Amerike, ki se je zaradi neugodnih vetrovnih napovedi že pred startom odločil zmanjšati težo jadrnice na minimum.

Tako je jadrnica, kar je sicer zelo tvegano, plula samo s 15-člansko posadko, na krovu pa je bilo tudi manj jader kot običajno. Prav tako se je za ključno izkazala odločitev jadranja blizu obale Sicilije po plutju mimo vulkana Stromboli, saj se je velika večina jadrnic odločila jadrati na odprtem morju in tako padla v brezvetrje.

STA


Najbolj brano