Epski spektakel za množice

Znameniti vzpon na Alpe-d'Huez ima novega kolesarskega junaka. To je domačin Christophe Riblon, ki je dobil 18. etapo dirke po Franciji. Ajdovec Kristijan Koren je spet dobro opravil moštveno nalogo in se počasi že lahko spogleduje z nedeljskim ciljem v Parizu.

ALPE-D'HUEZ > Na Elizejske poljane bo v rumeni majici - če ne bo kakšnih nepredvidenih dogodkov - po vsej verjetnosti prikolesaril Chris Froome. Britanec sicer na v zadnjih štirih desetletjih tako ali drugače najbolj obleganem kolesarskem vzponu ni pokazal takšne moči kot v pretežnem delu 100. izvedbe dirke po Franciji. Prvič sploh, ko je šla cesta navkreber, je bil ranljiv, a je kljub temu še povečal svojo prednost v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem. Španec Alberto Contador na drugem mestu si je nabral skoraj še dodatno minuto zaostanka.

Zdi, da je Froomu ta čas še najbližje mladi 23-letni Kolumbijec Nairo Quintana. Odkritje letošnje dirke po Franciji je na cilju rumeno majico prehitel za dobro minuto in se prebil na tretje mesto skupnega seštevka.

Sicer pa je bil vzpon na Alpe-d'Huez spet prava paša za oči. Množice navijačev različnih barv in zastav so že na začetku tedna zasedle prelaz, na katerega so se kolesarji včeraj morali povzpeti dvakrat. Priljubljenost kolesarstva kljub številnim dopinškim aferam ostaja še vedno zelo visoka. Tour s svojo tradicijo pa je nasploh sopomenka za spektakel. Tako blizu svojim junakom, ki se jih lahko celo dotaknejo, gledalci v drugih športih ne morejo. Kulisa, ki je spremljala tekmovalce, je bila spet veličastna.

Del kolesarskega praznika je bil tudi edini preostali slovenski kolesar v karavani Kristijan Koren. Za člana ekipe Cannondale je bila etapa zaradi okoliščin celo med manj stresnimi. Na tokratni dirki po Franciji je eden od glavnih pomočnikov Slovaku Petru Saganu, ki lovi zeleno majico najboljšega po točkah. Večino dela so Koren in kolegi opravili še pred prvim vzponom na Alpe-d'Huez, kjer je bil na sporedu zadnji leteči cilj v etapi. Slovak je zbral nekaj točk, potem pa je pobudo dokončno prevzela Froomova ekipa Sky.

Izidi 18. etape - 1. Riblon (Fra), 2. Van Garderen (ZDA) 0.59, 3. Moser (Ita) 1.27, 4. Quintana (Kol) 2.15, 5. Rodriguez (Špa) 2.18,..., 78. Koren (Slo) 25.10; skupno - 1. Froome (VB), 2. Contador (Špa) 5.11, 3. Quintana 5.32, 4. Kreuziger (Češ) 5.44, 5. Rodriguez 5.58;..., 94. Koren 2:15.26.

Kot se pogosto zgodi na gorskih preizkušnjah, sta se odvijali dve dirki v enem dnevu. V ospredju se je ubežna skupina kolesarjev potegovala za prestižno etapno zmago, na varni razdalji pa se je bil boj kandidatov za najvišja mesta v skupnem seštevku. Prvi je sicer napadel Contador in to v spustu, ki ni najmočnejša Froomova prvina. Španec si je prikolesaril ducat sekund prednosti, ki pa je bila do vznožja Alpe-d'Huez izničena. Na ciljnem vzponu je najprej pospešil Froome, a njegova frekvenca vrtenja pedal v nadaljevanju ni bila tako učinkovita. Britanec ni mogel slediti protinapadom Joaquima Rodrigueza in še posebej Quintane. Do cilja ga je vodil dragoceni pomočnik, Avstralec Richie Porte. Še slabši dan je imel Contador, ki je sicer stisnil zobe, a ga v preostalih dveh etapah čaka težko delo pri ubranitvi drugega mesta v skupnem seštevku.

V boju za etapno zmago je medtem potekala drama s srečnim zasukom za Francoze, ki so slavili svojo sploh prvo etapno zmago na letošnjem Touru. Christophe Riblon je ugnal dolgo vodilnega Američana Tejaya Van Garderena. Tretje mesto pa je osvojil Italijan Moreno Moser, sicer Korenov moštveni kolega. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini je prišel v cilj z zaostankom 25 minut, v družbi zmagovalca Toura iz leta 2011 Avstralca Cadela Evansa.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano