Enkrat je treba reči ne!

Največja in najuspešnejša povsem slovenska jadrnica Maxi Jena ter Mitja Kosmina sta neločljivo povezana. Prav koprski jadralec, ki je vrsto let krmaril to jadrnico, je najbolj poklican, da pojasni vzroke za odpoved nastopa Maxi Jene na 45. Barkolani.

Mitja Kosmina Foto: Neva Volarič
Mitja Kosmina Foto: Neva Volarič

> Zakaj Maxi Jene ne bo na letošnji Barkolani?

“Prave ponudbe ni bilo, bile so le nespodobne ponudbe. Zadnja leta je posadka Maxi Jene praktično jadrala na lastno željo, prostovoljno. Vrhunski jadralci so se nam pridružili zaradi imena in ugleda, ki ga imamo, razmere, v katerih smo delali, pa niso bile vredne teh jadralcev in takšne jadrnice. Iz leta v leto je bilo slabše, in enkrat je bilo temu treba reči dovolj.”

> Je potemtakem kriva gospodarska kriza, da Jena ni izplula?

“Lahko bi tako rekli, a gre za gospodarsko krizo lokalnega značaja. Povpraševali smo na trgu, a si s pridobljenimi sredstvi ne bi mogli privoščiti niti deset dni treningov. Sponzorji, tudi iz Italije, so vsako leto ponudili manj. Ko tistim, ki imajo denar, pride na uho, da smo v krizi, si tako kot v drugih panogah mislijo, da si lahko z malo denarja kupijo vse. Na to nismo pristali, saj je večina naših jadralcev profesionalcev.”

> Je možna tudi prodaja Maxi Jene?

“Danes je za dobro ceno na prodaj vse. Možno je tudi to, vse opcije so odprte, če se izkaže interes. A za zdaj ne delujemo intenzivno v to smer.”

> Je prisotno kaj grenkobe, saj je bil Maxi Jena prepoznaven in uspešen projekt?

“Je. Iz tekmovalnega vidika je zagotovo velika škoda. Na Jeni smo se namreč prvič združili slovenski jadralski profesionalci, ljudi z različnimi karakterji, za katere nihče ne bi rekel, da lahko skupaj sodelujejo in tekmujejo: od Gašperja Vinčeca, Karla Hmeljaka, Branka Brčina in ostalih. A nam je to vseeno uspelo, ker smo imeli višji skupni cilj. Mnogo tehničnih in taktičnih elementov je bilo potrebno predvideti in izpeljati. Še vedno smo dvignili slovensko zastavo, imeli smo ugled, v zadnjih letih pa so nas poleg športnih gnali tudi drugi motivi, recimo pokazati slovensko prisotnost v Jadranskem morju.”

> Ampak Mitja Kosmina bo vseeno sodeloval na letošnji Barkolani?

“Ja. Povabili so me na projekt desetmetrske slovenske jadrnice The One, ki jo je projektiral Andrej Justin. Pridružilo se mi je tudi nekaj članov iz Jenine posadke. Pred tem sem imel tudi ponudbo iz Italije, a sem se ji odrekel, saj ni v kontekstu sporočila, ki ga želim dati. Projekt mora imeti spoštovanje in ponos.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano