Ekstremno zahtevno

Kolesarske ultramaratonce čaka skoraj 1200 kilometrov slovenskih cest s 14 kilometri višinskih razlik. Prijavljenih je 67 kolesarjev in ena kolesarka iz 12 držav.

Lanski zmagovalec Marko Baloh je tudi letos favorit Foto: Valter Leban
Lanski zmagovalec Marko Baloh je tudi letos favorit Foto: Valter Leban

POSTOJNA> Zvečer se bo začela mednarodna ultramaratonska Dirka okoli Slovenije, DOS Extreme 2012. Start in cilj bosta v Postojni, kolesarji bodo precej kilometrov prevozili tudi po primorskih cestah.

Dirka se bo pričela danes ob 20. uri v središču Postojne, kjer bo tudi cilj, na katerega naj bi zadnji tekmovalci prišli v nedeljo popoldne. Kolesarji bodo prevozili 1188,7 kilometra ter premagali 14.000 višinskih metrov. Glavni kandidati za najvišja mesta bodo vso traso prekolesarili brez postankov za spanje. Zmagovalec naj bi za progo potreboval približno 40 ur neprekinjene vožnje.

Prizadevni organizatorji DOS, z direktorjem Andrejem Bergincem na čelu, so se ponovno izkazali in pripravili vse potrebno za šesto izvedbo izjemno odmevne kolesarske prireditve. Dirka, ki jo je svetovno združenje ekstremnih kolesarjev (UMCA) ocenilo kot najboljšo v Evropi, uvrščena pa je tudi v koledar tekmovanj za letošnji svetovni pokal, bo veljala tudi kot kvalifikacijska dirka za RAAM (Race Across America). Slovensko in ameriško prireditev gotovo najbolj povezuje ime pokojnega Jureta Robiča, ki je na slovenski dirki slavil štirikrat zapored (2007-10), na RAAM-u pa celo petkrat.

Letos se bo v boj za zmago podalo 56 tekmovalcev v moški konkurenci, pet moških parov in en mešani par. Slednjega sestavljata Andrej Zaman iz Dobravelj in Tanja Kavčič iz Solkana, edina predstavnica nežnejšega spola na dirki. Prvi favorit za zmago v elitni konkurenci je Ljubljančan Marko Baloh, ki za PN napoveduje: “Pripravljen sem malo slabše kot lani, vendar upam, da bom še vedno dovolj močan za boj za zmago. Največji konkurent bo zagotovo zmagovalec lanskega RAAM-a Strasser.” Ob Balohu in Christophu Strasserju med kandidate za zmago sodi še Švicar Thomas Ratschob, zanimiv bo nastop Američana Davida Haaseja in Španca Juliana Sanza, presenetil pa bi lahko tudi Erik Rosenstein iz Ljubnega ob Savinji.

Trasa je v prvih štirih etapah speljana tudi po primorskih cestah. Kolesarji se bodo po startu podali proti Ilirski Bistrici, Luciji, Divači, Ajdovščini, Predmeji, Črnemu Vrhu, Idriji, Mostu na Soči, Kobaridu, Bovcu in Vršiču.

V moški konkurenci naj bi nastopilo sedem primorskih kolesarjev. Tomaž Česnik iz Nadanjega sela pri Pivki se bo pogumno podal v boj s progo: “Glede na to, da sem rekreativni kolesar, je glavni cilj končati dirko. Pripravljen sem podobno kot lani, v pripravah na dirko pa sem prevozil dobrih 6000 kilometrov. Zavedam se, da bo težko, a upam, da bo dirka minila brez zdravstvenih težav.” Postojnčan Franci Horvat pa je pristavlja: “To je že moj peti DOS, pripravljenost pa je na dobri ravni. S treningi sem začel novembra, pripravljal sem se po načrtu kolesarskega trenerja Mirana Kavaša. Treniral sem šestkrat tedensko, dirko pa želim končati v manj kot 48 urah. Upam, da bom izkoristil izkušnje iz prejšnjih dirk, ki sem jih odpeljal po Evropi.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano