Dva Primorca v ospredju

Druga etapa kolesarske dirke Po Sloveniji od Kočevja do Metlike je imela podoben razplet kot prva. Zmagovalca je odločil sprint večje skupine, v katerem je imel največ moči južnoafriški kolesar Green Edgea Daryl Impey.

Janez Brajkovič Foto: Stringer/Spain
Janez Brajkovič Foto: Stringer/Spain

METLIKA> Južnoafričan je v zadnjih metrih 174 kilometrov dolge preizkušnje premagal četrtkovega zmagovalca Italijana Simoneja Ponzija (Astana), ki je obdržal modro majico vodilnega v skupnem seštevku, in lanskega zmagovalca dirke, njegovega rojaka Diega Ulissija.

Če je zaključek prve etape prinesel manjše presenečenje, pa se je druga v krajih najboljšega slovenskega kolesarja Janija Brajkoviča končala po napovedih. Astana in Liquigas sta ves čas nadzorovala položaj, ko pa sta ujela prve ubežnike, so se jima v kovanju taktike pridružili še člani avstralske ekipe Green Edge. Omenjene ekipe so najbolj zaslužne, da se je karavana v zadnjem od dveh krogov v Metliki razbila na več delov in da je zmagovalca odločil sprint večje skupine.

Ogromno število gledalcev na belokranjskih cestah se je nadejalo slovenskega uspeha, a želje se jim niso uresničile. Zaradi konfiguracije proge njihov prvi adut Brajkovič ni imel možnosti za zmago, njegov moštveni kolega pri Astani Borut Božič pa se je povsem posvetil vlogi pomočnika in pomagal Ponziju, da je ubranil skupno vodstvo. “Tako Božič kot Brajkovič sta veliko pripomogla k temu, da imamo še naprej modro majico,” je delo slovenskih tekmovalcev pohvalil Ponzi, ki je bil tudi blizu novi etapni zmagi. “Ni dosti manjkalo, toda najvažnejše smo opravili, kljub temu, da nas je le pet. Upam, da bomo skupno vodstvo obdržali tudi jutri. Če ne jaz, pa Brajkovič. Skupna zmaga je naš cilj,” je dejal Ponzi, medtem ko ga je Brajkovič dopolnil: “Ne vem še, ali bom šel na polno. Odvisno od počutja. Danes sem se počutil odlično, upam pa, da se bodo v kraljevski etapi noge še bolj vrtele.”

Od Slovencev sta bila pri vrhu Primorca - Kristijan Koren (Liquigas) je zasedel peto mesto, Matej Mugerli (Adria Mobil) pa je bil šesti. Osmi je bil Luka Mezgec (Sava). V glavni skupini, ki je imela pred pred prvo večjo skupino že skoraj štiri minute prednosti, so bili vsi favoriti in tudi najboljši mladi kolesar v karavani Jan Polanc (Radenska).

Danes bo na sporedu kraljevska etapa, ki se bo začela v Ivančni Gorici, po vzponih na Soriško Planino in Pokljuko pa končala v Škofji Loki. STA, RM


Najbolj brano