Dugonjić evropski prvak na 50 m prsno

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih v Herningu osvojil prvo mesto na 50 metrov prsno. S časom 26,21 je dosegel tudi nov državni rekord. V finalu je nastopil tudi drugi slovenski tekmovalec v tej disciplini Peter John Stevens, ki je bil s časom 26,64 in mladinskim državnim rekordom peti.

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih v Herningu osvojil prvo mesto na 50 metrov prsno. S časom 26,21 je dosegel tudi nov državni rekord. Foto: STA
Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih v Herningu osvojil prvo mesto na 50 metrov prsno. S časom 26,21 je dosegel tudi nov državni rekord. Foto: STA

HERNING > Za Damirjem Dugonjićem sta si zmagovalne stopničke priplavala še Francoz Giacomo Perez Dortona (26,55) in Irec Barry Murphy (26,56), ki sta bila najmočnejša v skupini tekmovalcev, ki se je za Dugonjićem spopadla za srebro in bron. Slovenski rekorder in svetovni podprvak iz Carigrada je bil v drugih 25 metrih premočan za tekmece.

“Zelo sem vesel prve zlate medalje na tovrstnih prvenstvih. Dirka je bila dobra, dosegel sem osebni rekord, ki je seveda tudi državni. Zdelo se mi je, da sem nastopil dobro, naredil sem dober skok in obrat, plaval sem morda malo na silo, a dosegel dober čas. Ni razloga, da ne bi bil vesel,” je v mešani coni o šesti medalji s tovrstnih tekmovanj, za Slovenijo pa že 56., razmišljal koroški dvometraš.

Končna bilanca Dugonjića, ki je v petek osvojil bron na 100 m prsno, je bila zato enkratna: “Kljub temu, da nisem bil popolnoma pripravljen, saj me pot iz ZDA vedno izčrpa, sem z dosežki na tem EP zelo zadovoljen. Osvojil sem dve medalji, dosegel osebne rekorde in res sem lahko zadovoljen.”

Drugo presenečenje slovenskega tabora je mladinec kranjskega Triglava Stevens, ki je trikrat izboljšal slovenski mladinski rekord in bil s petim mestom od prve medalje oddaljen le desetinko sekunde. “Moj cilj je bil finale. Nisem pričakoval, da bom potem v finalu tako konkurenčen. Tukaj sem bil zjutraj zelo nervozen, zaradi slabega nastopa na 100 prsno. Na 50 prsno pa se mi je nato lepo izšlo in nadoknadil sem vse tisto, kar sem zapravil na stotki.”

Novega vrhunskega sotekmovalca na 50 prsno je pohvalil tudi novi evropski prvak: “Presenetil je tudi mene. Sam sem od njega pričakoval več tudi na 100 prsno, a vesel sem, da mu je uspel preboj v člansko elito v Evropi, zdaj bo to zanj konstanta. Zame je zelo dobro, da imam ob sebi še nekoga iz Slovenije, da sva skupaj v finalu in se lahko bolje sprostiva.”

Že v polfinalu je Dugonjić, svetovni podprvak iz Carigrada 2012, lani na EP v Chartresu pa bronast, s časom 26,59 imel prvi dosežek, Stevens, mladinski svetovni prvak na 50 m prsno, pa je danes že pred finalom dvakrat popravil mladinski rekord in bil v polfinalu s 26,75 tretji.

V ostalih disciplinah je vnovič izstopala Španka Mireia Belmonte Garcia, ki je osvojila zlato na 400 prosto in že tretji naslov na tem EP. Na 50 m hrbtno je Češki prvo zlato na prvenstvu priplavala Simona Baumrtova, Srbiji pa Velimir Stjepanović na 200 m delfin. Litovski navijači so se veselili nove medalje Rute Meilutyte, ki je bila najboljša na 100 mešano, še eno medaljo, tokrat na 100 m prosto, je osvojil Rus Vladimir Morozov, ki je bil tudi član zmagovalne ruske štafete 4 x 50 m prosto. V najdaljši preizkušnji prvenstva na 1500 m prosto je zmagal Madžar Gergely Gyurta.

STA


Najbolj brano