Domačinom v Sočiju le drobtinice?

Do začetka olimpijskih iger v Sočiju je še mesec dni. A tik pred igrami je vse več novic, da so občutki pred enim od športnih vrhuncev v letu 2014 na obali Črnega morja zelo mešani. Posamezni podjetniki v Sočiju trdijo celo, da bodo imeli zaradi iger izgubo.

Do začetka olimpijskih iger v Sočiju je še mesec dni Foto: STA
Do začetka olimpijskih iger v Sočiju je še mesec dni Foto: STA

SOČI > Dopisnica nemške televizije ZDF Anne Gellinek je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa povedala, da na prizorišču iger ni čutiti, da bi tamkajšnji prebivalci stali za igrami in se z njimi poistovetili. Razlogov je veliko, številne trgovine v Sočiju bodo med igrami denimo zaprte iz varnostnih razlogov.

Nemška novinarka je v ponedeljek v posebni reportaži prikazala usodo večjega števila ljudi v Sočiju, ki jih je spremljala vse od februarja letos. Med njimi lastnico izposojevalnice smuči in skupino, ki je zadolžena za spremljanje plazov v visokogorju. Slednji so okrnjeno delovanje prvič izkusili na olimpijskih generalkah v različnih tekmovanjih.

Prav generalke so poskrbele za dvome med prebivalstvom. Številni mali poslovneži se bojijo, da bodo turisti zaradi omejitev v Sočiju letos potovali v druge kraje. A to so le zadnji strahovi. Tamkajšnja podjetja niso bila uspešna na razpisih pri gradnji infrastrukture, številne vasi v okolici od iger nimajo ničesar, s plinom bogata Rusija vasem v okolici ni uspela zagotoviti niti plinskih priključkov. “To so protislovja, ki jih je na vsakem koraku veliko,” pravi Gellinekova in prav zaradi teh protislovij prebivalstvo v Sočiju in okolici ne čuti, da je del iger.

STA


Najbolj brano