Dober začetek dviguje apetite

Po sredini otvoritveni slovesnosti se je včeraj v dolini Fiemme začelo že tretje svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v zadnjih 22 letih. Za slovensko zastopstvo je bil uvod zelo spodbuden

Katja Višnar je prijetno presenetila s četrtim mestom v sprintu na svetovnem prvenstvu v Italiji Foto: STA
Katja Višnar je prijetno presenetila s četrtim mestom v sprintu na svetovnem prvenstvu v Italiji Foto: STA

Rahlo sneženje in turobno vreme je obeležilo prvi tekmovalni dan na najkrajši tekaški preizkušnji prvenstva ob jezeru Tesero. Še nekoliko močnejše sneženje pa je zagotovo bolj oviralo skakalce in nordijske kombinatorce na treningih v kakih deset kilometrov oddaljenem Predazzu, kjer je odlično skakalno formo z najboljšo daljavo dneva prikazal nordijski kombinatorec Marjan Jelenko, kar je pozitivna napoved današnje preizkušnje za odličja na mali napravi in v teku na 10 kilometrov.

V moškem sprintu je slavil olimpijski prvak v tej disciplini Rus Nikita Kriukov, pred Norvežanom Pettrom Northugom in Kanadčanom Alexom Harveyem. Danes se bodo v kvalifikacijah za sobotno tekmo na srednji napravi merili tudi smučarji skakalci. Robert Kranjec in Peter Prevc imata jutrišnji nastop že zagotovljen, preostali Slovenci z Jako Hvalo na čelu pa si ga bodo morali izboriti v kvalifikacijah.

Glavna vloga pa je včeraj vendarle pripadla smučarjem tekačem na najkrajši preizkušnji, v sprintu, v katerem je bila zadnja leta Petra Majdič abonirana na odličja, Vesna Fabjan pa je v njeni senci počasi zorela. V Oslu pred dvema letoma je končala takoj za Majdičevo, toda letošnja sezona je daleč od prejšnjih. Včeraj je obtičala v četrtfinalu na končnem 29. mestu. Glavno vlogo v slovenski ekipi je imela 28-letna Katja Višnar, ki je poskrbela za odličen začetek SP s četrtim mestom tik pod stopničkami, kar je njena letos najboljša uvrstitev. Naslov je ubranila Norvežanka Marit Björgen, ena od favoritinj, Poljakinja Justyna Kowalczyk, pa je na progi padla. “Za mano je moja najboljša tekma. Proga je bila zelo težka, še posebej v ciljni ravnini je prišla do izraza moč v rokah. Pred prvenstvom je bil cilj finale, seveda pa sem sanjala še kaj več. Zelo sem zadovoljna, da sem med tako močno konkurenco dosegla tak rezultat, sploh po dveh tednih bolezni ter slabih in dobrih dnevih,” je bila zadovoljna Višnarjeva, ki je bila pred prvim vzponom v vodstvu, potem pa ji je v boju z Norvežanko Maiken Caspersen Falla zmanjkalo devet desetink sekunde. Srebrna je bila Švedinja Ida Ingemarsdotter.

V polfinalu si Višnarjeva sicer ni uspela neposredno zagotoviti uvrstitve v finale, toda njen tek je bil dovolj hiter. Dobro formo je nakazala že petim časom kvalifikacij. Vesna Fabjan je bila 29. Tekmovanje sta že v dopoldanskih kvalifikacijah končali Alenka Čebašek s 37. in Nika Razinger s 53. mestom, prav tako sta tam obtičala oba moška predstavnika. Rok Tršan in Boštjan Klavžar sta se uvrstila na 63. oziroma 69. mesto.

Današnji odločitvi

V nordijski kombinaciji vrh krojijo ista imena kot pred dvema letoma v Oslu, V svetovnem pokalu vodi Nemec Eric Frenzel, ki bo danes branil naslov svetovnega prvaka, za njim je aktualni svetovni prvak na veliki napravi Francoz Jason Lamy Chappusis. Jelenko je 15., ob njem pa bodo nastopili še Mitja Oranič, Gašper Berlot in Matic Praznik. Ob 16. uri bo ženska tekma v smučarskih skokih, na kateri je absolutna favoritinja 16-letna Japonka Sara Takanaši, ki je v Predazzo prišla s petimi zaporednimi zmagami v svetovnem pokalu. Slovenska dekleta so na zadnjih dveh domačih tekmah v Ljubnem zabeležila odličen ekipni izid. Katja Požun je bila dvakrat četrta in naj bi bila tudi nocoj najmočnejši adut, a je bila zadnje dni bolna. Včeraj se je pojavila na skakalnici in v prvi seriji treninga (kvalifikacije so odpadle) dosegla deseto mesto. Ob njej bodo nastopile še Špela Rogelj, Urša Bogataj in Maja Vtič.

Iz Val di Fiemme Rok Maver


Najbolj brano