Dišalo je po bronu

Včeraj se je svetovno kolesarsko prvenstvo v nizozemskem Valkenburgu za Primorce začelo izjemno, saj je Kristijan Koren v ekipnem kronometru zasedel 4. mesto.

Budanjec  Kristijan Koren je le za las zgrešil odličje na SP Foto: Bostjan Bensa
Budanjec Kristijan Koren je le za las zgrešil odličje na SP Foto: Bostjan Bensa

VALKENBURG>V nizozemski pokrajini Limburg se je začelo kolesarsko svetovno prvenstvo. Prvi disciplini sta bila klubska kronometra, ki sta na sporedu prvič v zgodovini prvenstev. Moška 53,2 kilometra dolga preizkušnja se je končala z zmagoslavjem belgijske ekipe Omega Pharma, ki je bila najhitrejša na vseh vmesnih časih. Zanjo so vozili Tony Martin (Nem), Sylvain Chavanel (Fra), Peter Velits (Svk), Niki Terpstra (Niz), Tom Boonen in Kristof Vandewalle (oba Bel). Drugo in tretje mesto sta osvojili avstralski ekipi BMC Racing in GreenEdge, četrto pa italijanski Liquigas s Kristijanom Korenom iz Budanj v postavi.

Rezultati ekipnega kronometra, moški: 1. Omega Pharma-Quick Step 1:03:17, 2. BMC Racing Team 0:03 (zaostanek), 3. Orica-Green Edge 0:47, 4. Liquigas - Cannondale 1:05, 27. Adria Mobil 4:10.

Koren je brez bronastega odličja ostal le za las, saj je njegovo moštvo za Avstralci zaostalo le za 18 sekund. Slovenski klubski predstavnik, novomeška Adria Mobil, za katero so kolesarili tudi Ajdovec Matej Gnezda, Solkanec Matej Mugerli, in Kristjan Fajt iz Vinjol, je med 32 ekipami zasedla 27. mesto, za zmagovalci pa je zaostala štiri minute in deset sekund. Pri ženskah je bila najboljša nemška ekipa Specialized Lulemon. Slovenija ni imela zastopstva.

Danes bosta na vrsti kronometra za mladince in mlajše člane. To bo za Primorsko pomemben dan, saj bo na delu evropski prvak v cestni dirki mlajših članov, Idrijčan Jan Tratnik, ki je v odlični formi. Za kronometer sicer ni specialist a se je sposoben približati najboljšim. Z uro se bo pomeril tudi kranjski mladinec Matej Mohorič, ki sodi med najboljše v Evropi v svoji generaciji in naj bi se skušal vključiti v boj za odličja tudi na cestni dirki. Jutri bosta še uri resnice za mladinke in ženske. Tu bo skušala kar najbolje kolesariti Primorka Tjaša Rutar, ki pa ima malo kilometrine v prvorazrednem mednarodnem kolesarstvu.

Vrhunec SP bo v soboto in nedeljo - najprej s cestnima dirkama mlajših članov in elitne ženske kategorije, zadnji pa bodo na startu cestnih dirk mladinci in člani. Primorci si pri mladincih, ki jih vodi novogoriški trener Andrej Cimprič, lahko obetajo dobro vožnjo Hitovega Martina Otoničarja, med članicami pa boj olimpijke Polone Batagelj za vstop med 20 najboljših. Med mlajšimi člani bo skušal formo z EP potrditi Tratnik, med člani pa bo priložnost za vrhunski dosežek ob odličnem pomočniku Korenu imel prekaljeni idrijski olimpijec Borut Božič. Z dirkanjem na Nizozemskem ima ogromno izkušenj, pretežno ravninska, a tehnično zahtevna proga s pričakovanim sprinterskim zaključkom pa mu je pisana na kožo. Ob dobrem sodelovanju z močno 7-člansko slovensko zasedbo bi bila ob ugodnem razpletu dosegljiva celo medalja.

STA, IM


Najbolj brano