Diplomati širijo sodelovanje

Pred kratkim se je iz ruske kavkaške republike Kabardino - Balkarije vrnila odprava primorskih planinskih vodnikov in alpinistov, ki je ob pomoči prijateljskih vezi v obeh državah s slovensko-ruskim vodniškim vzponom na Elbrus obeležila 20 let diplomatskih odnosov med državama.

Elbrus z velikim ledenikom (v ozadju desno) Foto: Lidija Vončina
Elbrus z velikim ledenikom (v ozadju desno) Foto: Lidija Vončina

TERSKOL> Prve septembrske dni je skupina desetih planinskih vodnikov in alpinistov iz PD Nova Gorica, Kobarid in Tolmin pod vodstvom ruskih kolegov spoznavala najvišje gore Kavkaza nad 2100 metrov visoko ležečim mestom Terskol v ruski avtonomni republiki Kabardino - Balkariji. Vodil jo je vodnik novogoriškega društva in eden najaktivnejših članov veteranskega združenja Sever, Drago Kosmač.

Prav njegovi stiki z vojaškimi atašeji v Sloveniji so pripomogli k zamisli in izvedbi odprave, je pojasnil: ”Pred dvema letoma sem vodil skupino vojaških atašejev in njihovih sodelavcev na Triglav. Ruski vojaški ataše me je seznanil z uslužbencem zunanjega ministrstva Andrejem Karbowskim. On mi je po tem organiziral predavanje za skupino moskovskih planincev o planinstvu in gorskem reševanju pri nas, od gostiteljev pa sem nato dobil povabilo, da s skupino naših vodnikov spoznamo najvišjo rusko kavkaško goro Ebrus.”

Člani primorske odprave na Elbrus so bili: Drago Kosmač, Lidija Vončina, Simon Gorjup, Milena Brešan, Rada Škarabot Bric, Lea Petrevčič, Vojko Štih, Srečko Rosič, Darij Kenda in Vilko Batistič.

Za zamisel se je takoj ogrela vodja vodniškega odseka pri PD Nova Gorica Lidija Vončina in priprave na potovanje so stekle. V Rusiji sta vse za sprejem pripravila Andrej Karbowski in začasna odpravnica poslov na slovenskem veleposlaništvu Andreja Purkart Martinez, ki je na sprejemu za naše gornike izrazila željo, da bi skupni vzponi na Elbrus postali tradicionalni. Skupina je bila nato še gost ruske revije Mednarodno življenje in po vrnitvi z Elbrusa tudi gost olimpijskega komiteja ruske federacije, kjer je sekretarka Federacije alpinizma Rusije Elena Kuznetsova gornikom podelila diplome in se zavzela za tesnejše sodelovanje s PZS.

Gorniški del potovanja je bil izpolnjen v celoti. 5642 metrov visoki v večni sneg in led okovani Elbrus so osvojili vsi. Lidija Vončina je vzpone povzela takole: “Najprej smo se za aklimatizacijo štirikrat povzpeli do višine 3300 metrov. Po tem smo odšli do baznega tabora pod Elbrusom na višini 3800 metrov, kjer so nam gostitelji organizirali bivanje in prehrano v kontejnerjih. Tam smo opravili dve aklimatizacijski turi do višine 4600 metrov, nato pa zaključni vzpon na Ebrus, ki je trajal kar enajst ur, saj so razsežnosti ledenika ogromne, napredovanje pa je na veliki višini zaradi snega in proti vrhu zaradi strmega ledenega pobočja z nevarnostjo zdrsa počasno in naporno.”

Primorce je med aklimatizacijo posnela ekipa ruske nacionalne televizije, v dolini so si ogledali alpinistični muzej Visockega, na sedežu Kabardino Balkarske planinske zveze pa jih je sprejel predsednik, večkratni Himalajec Abdulhahim Elmezov, ki je udeležence povabil, naj naslednjič obiščejo še šest pettisočakov bližnje regije Bezengi.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano