Debevec močnejši od mraza in vetra

Slovenski strelec Rajmond Debevec je na današnji tekmi svetovnega pokala v Münchnu z malokalibrsko puško leže osvojil tretje mesto. Nosilec treh olimpijskih odličij je v velikem finalu zadel 186,2, v kvalifikacijah pa 622,2 kroga. Zmagal je Francoz Mikael D'Halluin (207,3/624,2), drugi pa je bil Avstrijec Thomas Mathis (207,2/624,5).

Slovenski strelec Rajmond Debevec je na današnji tekmi svetovnega pokala v Münchnu z malokalibrsko puško leže osvojil tretje mesto Foto: Stanko Gruden
Slovenski strelec Rajmond Debevec je na današnji tekmi svetovnega pokala v Münchnu z malokalibrsko puško leže osvojil tretje mesto Foto: Stanko Gruden

MÜNCHEN > Rajmond Debevec je tudi v svojem drugem letošnjem nastopu na svetovnem pokalu prikazal izjemno predstavo. Po odmevnih dosežkih v ameriškem Fort Benningu, kjer je z malokalibrsko puško leže zasedel četrto, z malokalibrsko puško v trojnem položaju pa šesto mesto, je v svoji paradni disciplini zasedel tretje mesto.

Najboljši slovenski strelec vseh časov si je v bavarski prestolnici, kjer ne pomnijo tako hladnega in vetrovnega vremena - nekateri tekmovalci so si med današnjo tekmo celo vzeli premor med serijami in se odeli v tople odeje - v kvalifikacijah šele z odlično zadnjo serijo (104,5 kroga) kot osmi zagotovil nastop v finalu, v njem pa si je v teh “ekstremnih” vremenskih razmerah nato pristreljal še stopničke. Pred tem je v prvi seriji zadel 104,4, v drugi 103,5, v tretji 102,7, v četrti 102,7 in v peti 104,4 kroga.

Petdesetletni Debevec je v finalu, kjer po osmem strelu izpade prvi najslabši tekmovalec, nato pa na vsaka dodatna dva strela naslednji najslabše uvrščeni tekmovalec, z odličnim nastopom osvojil tretje mesto in izboljšal svojo najboljšo letošnjo uvrstitev iz svetovnega pokala, ki jo je pred slabim mesecem dosegel v ameriški zvezni državi Georgia.

Na današnji tekmi je nastopil tudi Željko Moičević, ki je zasedel 32. mesto (618,2), medtem ko se tretji slovenski predstavnik v tej disciplini Robi Markoja prek nedeljskih eliminacij ni prebil na kvalifikacijsko tekmo.

Nova pravila mednarodne strelske zveze (ISSF), po katerih se z malokalibrsko puško strelja na decimalke krogov, so kar precej spremenila razmerje sil v svetovnem merilu v tej disciplin, saj je olimpijski zmagovalec iz Londona in večkratni svetovni rekorder, Belorus Sergej Martinov, na današnji tekmi zasedel skromno 38. mesto.

STA


Najbolj brano