Davisov pokal v Portorožu: v znamenju Blažev

Tretjič v zgodovini bo slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu neposredno lovila svetovno skupino. V prvih dveh poskusih na gostovanjih sta bili močnejši JAR in Italija, Izrael na domačem (beri: peščenem) igrišču pa prinaša doslej najlepšo priložnost za kaj takega.

Slovenska (levo) in izraelska teniška reprezentanca med včerajšnjim žrebom v Piranu Foto: Bojan Matevžič
Slovenska (levo) in izraelska teniška reprezentanca med včerajšnjim žrebom v Piranu Foto: Bojan Matevžič

PORTOROŽ > Očitno gredo tudi teniški igralci po poteh košarkarjev, kajti trenutno prvi slovenski lopar Aljaž Bedene je odpovedal nastop v Portorožu in se raje odpravil na challenger v St. Brieuc, kjer pa ga je Nemec Phau premagal že v prvem krogu, zato je ostal brez točk za svetovno lestvico. Lahko bi rekli, da je reprezentanco “prodal” za 440 evrov bruto, kolikor mu je prinesel nastop v Franciji ...

Današnja dvoboja - ob 11. uri - Blaž Kavčič (Slo) : Amir Weintraub (Izr); drugi dvoboj - Blaž Rola (Slo) : Dudi Sela (Izr).

Blaž Kavčič je dobil bitko s časom in poškodbo (vmes je zaradi operiranega stopala vadil celo na barskem stolčku, kakor nekoč Thomas Muster), za kar ga je piranska podžupanja Meira Hot ob žrebanju parov na Tartinijevem trgu v Piranu nagradila z današnjim uvodnim dvobojem, ko se bo ob 11. uri pomeril z drugim izraelskim igralcem Amirjem Weintraubom, ki na ATP lestvici zaseda 198. mesto.

Še na lanskem challengerju v Portorožu je bil Blaž Rola vesel vabila organizatorjev, medtem pa je predvsem na drugoligaških turnirjih dosegal odlične izide in je s 118. mestom na svetovni lestvici uradno celo prvi slovenski igralec, saj je Kavčiča prehitel za tri stopničke. V drugem današnjem dvoboju se bo udaril z najboljšim Izraelcem Dudijem Selo (69. na svetu), slovenski kapetan Blaž Trupej pa kajpak upa na najboljše: “Idealno bi bilo, če bi že prvi dan povedli z 2:0, vendar pa imamo veliko zdravstvenih težav.” Poleg Kavčiča, ki po operaciji še ni odigral pravega dvoboja, je neznana bolezen - sumili so na mononukleozo, a diagnoza ni zanesljiva - ustavila tudi Grega Žemljo, zato bo Kranjčan skupaj z Rolo nastopil le v jutrišnji igri dvojic, kjer sta preizkušena mojstra Jonathan Erlich in Andy Ram velika favorita. Zaradi dvomov o pripravljenosti Blaža Kavčiča so možne tudi menjave, četrti slovenski mož pa je nekdanji veliki talent Janez Semrajc, ki je imel v karieri ravno tako težave z mononukleozo in mu letos ne gre najboljše.

Za morebitni uspeh bi Slovenija najbrž potrebovala idealen razplet. Bržkone gostitelji med dvojicami ne morejo računati na uspeh, četudi bodo Žemljo in Rolo spodbujali tudi navijači iz Maribora, Novega mesta, Kranja in Ljubljane, za katere je TZS uredila avtobusni prevoz. Izraelska šibka točka je Weintraub, vendar se tudi Sela izogiba peščene podlage. Zaželen razplet vsebuje hitro zmago Kavčiča v današnjem uvodnem dvoboju, kar bi mu prineslo dovolj premora, drugega Izraelca mora absolutno premagati tudi Rola v nedeljo, eden od obeh Slovencev pa naj bi za skupno zmago presenetil še Selo.

Danes in v nedeljo se prvi tekmi na devetem igrišču ŠRC Marina (zaradi peščene podlage dvoboj ne bo odigran na stadionu) pričenjata ob 11. uri, jutrišnja igra dvojic pa ob 14.00.BORIS PLANINC


Najbolj brano