Davida Širclja je balinanje iz Kuteževega odpeljalo na Hrvaško

Eden od dveh primorskih vrhunskih balinarjev v hrvaški ekipi Trio Buzet David Šircelj (drugi je Anže Petrič) je začel balinati v ekipi Zabič, s škofjeloškim klubom je osvojil dva državna naslova, zdaj pa si s Triom želi čim više v Evropi.

Širclji so balinarska družina. Brata Igor (levo)  in David Šircelj, fotografirana še v dresih matičnega kluba. Foto: Tomo Šajn
Širclji so balinarska družina. Brata Igor (levo) in David Šircelj, fotografirana še v dresih matičnega kluba. Foto: Tomo Šajn

KUTEŽEVO> Naj-boljši primorski balinarji se v iskanju novih izzivov in zaslužka podajajo v sosednje države, saj so v italijanskih in hrvaških klubih razmere za igranje veliko boljše. Med njimi je tudi David Šircelj, eden najboljših igralcev, kar jih je kdaj balinalo za mali klub iz Zabič pri Ilirski Bistrici.

Slovensko klubsko balinanje je trenutno v precejšnji krizi, finančne razmere so zelo težavne, večina klubov pa deluje na povsem amaterski osnovi. Podobno se godi tudi najboljšim primorskim klubom, trenutno se lahko le balinarji Luke iz Kopra finančno in rezultatsko kosajo z najboljšima kluboma iz Škofje Loke in Kranja, ostali primorski superligaši pa so obsojeni na boj za obstanek.

Najboljši balinarji se zato podajajo v tujino, kjer so možnosti za treniranje in nastopanje veliko boljše. Medtem ko Martin Zdauc, Erik Petrič in Primož Brezovec tačas nastopajo v italijanski drugi ligi, se Anže Petrič in David Šircelj v dresu ekipe Trio iz Buzeta borita za naslov hrvaškega prvaka.

Petrič v dresu trenutno vodilne ekipe hrvaškega prvenstva Trio Buzet nastopa že tretjo sezono, Šircelj pa je v ta klub prestopil pred začetkom letošnje sezone. Balinar iz Kuteževega pri Ilirski Bistrici, ene od najbolj balinarskih vasi v Sloveniji, je v preteklih sezonah nastopal za Zabiče in Lokateks Trato, s katero je osvojil dva naslova klubskih državnih prvakov, nov izziv pa je poiskal v istrskem klubu.

“Igranje v dresu Tria je zame velik izziv. Vesel sem, da sem dobil priložnost za igranje v tako kakovostnem klubu in v hrvaški ligi, ki je kvalitetnejša od slovenskega prvenstva. Med razlogi za prestop v Buzet so tudi boljša organizacija kluba in boljše razmere za igranje, kot sem jih imel v Sloveniji,“ Šircelj navaja razloge za prestop.

Vodstvo buzetskega kluba se je za Širclja odločilo predvsem zaradi njegovih odličnih rezultatov v hitrostnem zbijanju, kjer tudi v letošnji sezoni beleži solidne rezultate: “Večinoma nastopam v brzincu, priložnost pa sem dobil tudi v nekaterih drugih disciplinah. S svojimi rezultati sem zadovoljen, je pa še veliko prostora za napredek.”

Po prvem delu hrvaškega prvenstva je ekipa iz Buzeta na prvem mestu in s tem na dobri poti, da obrani naslov hrvaškega prvaka. Visoke cilje pa imajo tudi v evropskem tekmovanju v maju in juniju. Šircelj upa, da se bo v dresu Tria zavihtel na vrh Evrope: “Glavni cilj v letošnji sezoni je osvojitev naslova državnega prvaka, v evropskem pokalu pa upamo na uvrstitev med najboljše štiri ekipe. Če se nam bo ponudila priložnost, bomo poskušali priti še više, moja največja želja pa je osvojitev naslova klubskega prvaka Evrope.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano