DOS Extreme 2014 bo rekorden

Mesec dni pred pričetkom 8. Mednarodne ultramaratonske dirke okoli Slovenije je na seznamu prijavljenih že 91 imen. Organizatorji upajo, da se bo uveljavljene kolesarske prireditve udeležilo več kot 100 kolesarjev in kolesark.

Marko Baloh je lani zmagal v konkurenci dvojic Foto: Simon Maljevac
Marko Baloh je lani zmagal v konkurenci dvojic Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > ”Dirko organiziramo zato, ker jo imamo radi in to so začutili tudi številni domači in tuji tekmovalci, ki se vsako leto vračajo k nam. Nekateri tujci v teh dneh že trenirajo na slovenskih cestah, veseli pa smo, da nam ob strani stojijo tudi zvesti sponzorji,” je pojasnil direktor dirke DOS Extreme 2014 Andrej Berginc. Uradni začetek prireditve bo dan pred startom dirke v Jamskem dvorcu v Postojni, prvi tekmovalci pa se bodo na 1234,6 km dolgo pot odpravili v četrtek, 8. maja, ob 18. uri, iz Mestnega trga v Postojni, kjer bo tudi cilj dirke. Vodstvo tekmovanja bo končno traso potrdilo konec meseca, saj je vremenska ujma pustila nekaj posledic na slovenskih cestah, zato je še vedno mogoč kakšen dodaten obvoz. Vseeno je trasa že dovolj dolga, da si je prislužila kategorizacijo za svetovni pokal združenja UMCA.

Nastopajoči iz 14 držav bodo tekmovali v ženski in moški kategoriji posameznikov, moških in mešanih dvojicah, prvič pa bo na sporedu tudi tekmovanje moških četvork. Med njimi izstopa ekipa Tušmobil, ki jo sestavljajo podjetnik Mirko Tuš, nekdanji tolminski kolesar Borut Rovšček, bivši profesionalec Mitja Mahorič in Iztok Melanšek, ki je lani skupaj s slovitim Markom Balohom slavil med moškimi dvojicami. Slednji se bo letos ponovno preizkusil v konkurenci posameznikov, kjer bo kot prvi favorit tarča lanskega zmagovalca Mitje Roka, Avstrijca Eduarda Fuchsa ter Švicarja Thomasa Ratschoba. Nepredvidljive vremenske razmere in razne tehnične okvare bo za skok med najboljše zagotovo skušal izkoristiti še kateri izmed 41 prijavljenih posameznikov, medtem ko se bosta v ženski konkurenci za zmago potegovali le Čehinja Hanka Ebertova in domača predstavnica Andreja Jagodic.

Dirka bo imela močan primorski pridih, saj bo skoraj 500 kilometrov trase potekalo po primorskih cestah, na katerih bodo lahko navijači stiskali pesti za Sežančana Andreja Veliščka in Idrijčana Alena Štucina med moškimi posamezniki, solkansko-dobraveljsko navezo Tanja Kavčič - Andrej Zaman med mešanimi dvojicami, ter postojnsko moško dvojico Franci Horvat - Oliver Merhat.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano