Cvet primorskega športa bo v četrtek na Proseku

Bliža se že 37. prireditev Naš Športnik, na kateri bodo proglašeni najboljši športniki Primorske v letu 2012 na obeh straneh meje. Letos bo svečana razglasitev rezultatov izbora komisije primorskih športnih novinarjev 27. decembra na Proseku.

Lanski zmagovalci so bili (z leve) - atletinja Snežana Rodić, namiznoteniški igralec Bojan Tokić in v imenu RK Cimos Koper trener Fredi Radojkovič Foto: Leo Caharija
Lanski zmagovalci so bili (z leve) - atletinja Snežana Rodić, namiznoteniški igralec Bojan Tokić in v imenu RK Cimos Koper trener Fredi Radojkovič Foto: Leo Caharija

Za 23-letno ajdovsko kolesarko Polono Batagelj (Garmin Polet) je bil rezultatski vrhunec sezone na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je zasedla 22. mesto. To je najboljša slovenska uvrstitev doslej. V formo je prišla kljub ponesrečenemu prvemu delu sezone, ki so jo zaznamovali padci in menjava kluba.

Letos že 37. prireditev Naš športnik bo v četrtek, 27. decembra, ob 20. uri na Proseku na tržaškem Krasu.

Članica Soških elektrarn, 24-letna kajakašica - slalomistka Urša Kragelj, je letos postavila nova mejnika v slovenskem ženskem veslanju na divjih vodah. Najprej je kot prva Slovenka zmagala na tekmi svetovnega pokala, nato pa je slavila še v skupnem seštevku sezone. To je bil pravšnji obliž na sezono, v kateri ni dosegla glavnega cilja, saj se ni uvrstila na olimpijske igre v Londonu.

Lucija Mlinarič iz Šempetra (KK Renče) je pri 25 letih število odličij z evropskih in svetovnih prvenstev v umetnostnem kotalkanju (od kadetinj dalje) povečala že na 22. Letos je dodala srebro v kombinaciji in bron v prostem programu na SP ter srebro v obeh disciplinah na EP. Zaradi rezultatov in ugleda je bila izvoljena v glavni odbor mednarodne kotalkarske zveze.

Tina Mrak in Teja Černe sta se letos kot posadka razreda 470 najbolj izkazali z drugim mestom na evropskem prvenstvu. Jadralki piranskega Pirata na OI v Weymouthu nista ponovili tega uspeha, saj sta pristali na 18. mestu. Solidno sta tekmovali tudi v svetovnem pokalu, kjer sta pokazali, da sodita v širši svetovni vrh, na SP v Barceloni pa sta osvojili 18. mesto.

Kajakašica na mirnih vodah, 31-letna Špela Ponomarenko Janić (KKK Žusterna) je svoj položaj med elito potrdila z 10. mestom na olimpijskih igrah na 200 metrov, temu pa je dodala še 12. mesto na 500-metrski progi. Na polkilometrski razdalji je na EP osvojila bron. Na isti razdalji je na svetovnem pokalu v Poznanju dosegla drugi čas.

Tanja Žakelj z Ledin nad Idrijo je bila najboljša letos prav na olimpijskem krosu gorskih kolesark, kjer je z 10. mestom dosegla najboljšo primorsko žensko uvrstitev v Londonu. Prehitela je izkušenejšo preostalo Slovenko Blažo Klemenčič. Temu je 24-letna profesionalka, ki je po prekinitve pogodbe s turškim Salcanom trenutno brez kluba, dodala še 13. mesto na SP in 14. na EP.

Športniki

Kanuistični slalomski dvojec Soških elektrarn Luka Božič - Sašo Taljat se je izkazal z osmim mestom na olimpijskih igrah, s katerim pa sta bila razočarana, saj sta pričakovala več. Piko na i v sezoni pomeni še naslov evropskega prvaka do 23 let. Zanesljivost pri vrhu sta Mostarja dokazala še s tretjim mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ker sta še mlada (21 in 23 let), bosta še več lahko dala na naslednjih OI.

Smučarski skakalec Jaka Hvala je pri 19 letih postal del elite v svetovnem pokalu. Že spomladi je zablestel s štirimi uvrstitvami med dobitnike točk in s primorskim letalnim rekordom (213 metrov). V Planici je poletel šestkrat dlje kot na domači skakalnici na Ponikvah, kjer se je kalil kot deček. Jeseni je naredil še dodaten preskok k vrhunstvu, saj je na vseh tekmah nabiral točke, vrhunec pa je bilo peto mesto v Engelbergu.

Kolesar Kristjan Koren je vrhunec dosegel na svetovnem prvenstvu. Na posamičnem kronometru je osvojil 17. mesto, na ekipnem pa je s svojim klubom Liquigas Canondale za malenkost ostal brez medalje. S svojim italijanskim moštvom je osvojil četrto mesto. Na dirki po Sloveniji je bil 26-letni profesionalec tretji.

Novogoriški namiznoteniški igralec Bojan Tokić pri zrelih 31 letih na olimpijskih igrah ni prišel v želeno četrtfinale. London je zapustil z zmago in porazom. Izkazal pa se je z odličnimi igrami za nemški Saarbruecken v ligi prvakov.

Vasilij Žbogar je s šestim mestom v razredu finn v Londonu poskrbel za najboljšo primorsko olimpijsko uvrstitev, kar pa je bilo od nosilca odličij na dveh olimpijskih igrah pri 37 letih tudi pričakovati. Svojo kakovost je jadralec izolske Burje potrdil kot evropski podprvak, dosegel pa je še tretje in sedmo mestom na tekmah svetovnega pokala. Ob tem je bil še član zmagovite posadke jadrnice Esimit Europa 2 na Barkolani, kot krmar ekipe Green.com pa je sodeloval tudi v prestižnem America's cupu.

Član Soških elektrarn, 28-letni solkanski kajakaš Nejc Žnidarčič, je bil letos najboljši tekmovalec v spustu na divjih vodah na svetu. Postal je posamični svetovni prvak v kratkem spustu in ekipni prvak v klasičnem spustu, posamični bron pa je osvojil v dolgem spustu. Zmagal je še v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ekipe

Rokometni klub Cimos Koper je v minuli sezoni postavil zgodovinski mejnik primorskega kolektivnega športa z uvrstitvijo v četrtfinale lige prvakov. Doma mu nato ni šlo dovolj dobro, da bi se neposredno uvrstil v ligo prvakov (bil je tretji v DP). Po koncu jesenskega dela prvenstva Koprčani doma prezimujejo na tretjem mestu v prvenstvu, uvrstili pa so se v polfinale domačega pokala in med 16 najboljših moštev v pokalu EHF.

Balinarski klub Luka Koper je spomladi zasedel drugo mesto v državnem prvenstvu, nastopil pa je tudi v osmini finala evropskega pokala. Letošnji jesenski del domačega prvenstva je Luka Koper končala prav tako na drugem mestu.

Nogometaši FC Luka Koper so bili lani s četrtim mestom najboljša primorska ekipa v tem športu, a to ni bilo dovolj za uvrstitev v evropske pokale. Kontinuiteto v boju za vrh državnega prvenstva dokazujejo s četrtim mestom po jesenskem delu prvenstva, predvsem pa so se v iztekajočem se letu dokončno oprli na mlade nogometaše.

Kobariški Klub malega nogometa Oplast se je izkazal z drugim mestom v DP. Temu je dodal še uvrstitev v polfinale pokala. Klub z močnim podmladkom in številnimi navijači trenutno prezimuje na četrtem mestu v državnem prvenstvu.

Odbojkarski klub Luka Koper je najboljša primorska ženska odbojkarska ekipa. Lani je osvojil četrto mesto, čeprav je dolgo kazalo, da bo še više. Sledila je poletna pomladitev in zamenjava trenerskega štaba, a so Koprčanke, ki imajo tradicionalno močno bazo domačih igralk, kljub temu po jesenskem delu državnega prvenstva še vedno na položaju četrtega kluba v državi.

Odbojkarski klub Salonit Anhovo iz Kanala, ki je že nizal naslove prvakov, se spet približuje vrhu. V minulem prvenstvu so bili cementarji tretji v DP in polfinalisti pokala. Enako jim kaže po jesenskem delu sezone. Ob tem imajo tudi odlično odbojkarsko šolo.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano