Čisti užitek v zraku

“Uživam v skokih. Lahko si le želim, da bi se tovrstni občutki nadaljevali,” je razkril pomemben košček sestavljanke o uspehu Jaka Hvala, skakalni orel s Ponikev na Tolminskem.

Jaka Hvala: “Ko so mi sporočili, da ne bom potoval na Japonsko, sem preusmeril pozornost na nove izzive. Tudi mladinsko svetovno prvenstvo je pomembno.” Foto: Nebojsa Tejic
Jaka Hvala: “Ko so mi sporočili, da ne bom potoval na Japonsko, sem preusmeril pozornost na nove izzive. Tudi mladinsko svetovno prvenstvo je pomembno.” Foto: Nebojsa Tejic

PONIKVE NA TOLMINSKEM> V soboto ga je po vrnitvi domov pričakala zasnežena pokrajina, za pravo zimsko pravljico pa je poskrbel z dosežki v prvem delu sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Od 19-letnega velikega upa se je Jaka Hvala v pičlih dveh mesecih prelevil v najmočnejšega aduta slovenske reprezentance. Bil je prvo ime štiričlanske izbrane vrste, ki je slavila na ekipni tekmi svetovnega pokala v Zakopanah, nekajkrat pa se je približal tudi zmagovalnim stopničkam na posamičnih tekmah. V Kuusamu je na začetku decembra nanizal vrsto odličnih skokov in po prvi seriji tudi prepričljivo vodil.

“To je že zgodovina. Tekme si sledijo v tako hitrem zaporedju, da sploh ni časa za pogledovanje nazaj in premlevanje preteklih dogodkov. Osredotočen sem le na naslednje izzive, je pa res, da sem se v Kuusamu počutil odlično. Naprava mi je ustrezala, začetni krč, ki me je spremljal na uvodu v sezono svetovnega pokala v Lillehammerju, pa je popustil.”

Slovenske barve na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu bo zastopala peterica skakalcev. Poleg Jake Hvale so v reprezentanci še Cene Prevc, Anže Semenič, Matic Benedik in Ernest Prišlič. Posamična tekma bo na sporedu v četrtek, moštvena pa v soboto.

> To je vaša prva prava sezona med elito. Kakšni so dosedanji vtisi?

“Takšen začetek bi si lahko le želel. Rezultati so nad pričakovanji, predvsem pa me veseli dejstvo, da držim konstantno visoko raven forme. Nič se ne mučim, nič ne počnem na silo, kar je pri skokih zelo pomembno. Zgoščenemu tekmovalnemu ritmu sem zlahka sledil, utrujenost me ni načela.”

> Pa vendarle, so se kdaj pojavili tudi pomisleki, denimo v Innsbrucku, ko ste na edini tekmi v sezoni ostali brez točk svetovnega pokala?

“Na novoletni turneji sem bil v majhni krizi, ne le v Innsbrucku. Imel sem težave v počepu, a sem se dobro izvlekel na nemškem delu turneje in nato tudi v Bischofshofnu.”

> Kako ste doživljali prvo novoletno turnejo v karieri?

“Navijaško ozračje je res imenitno, za zunanje opazovalce je veliko blišča. Na televiziji pa je tudi vse prikazano lepo in prav. Za kulisami pa so to običajne tekme svetovnega pokala. S takim pristopom sem se jih tudi lotil. Le v kvalifikacijah je morda zaradi specifičnega sistema na izpadanje prisotnega nekaj več pritiska. Novoletna turneja je gotovo eden od vrhuncev sezone. Izstopala sta Gregor Schlierenzauer in Anders Jacobsen, ki imata ob vrhunskih sposobnostih že precej kilometrine na tovrstnih tekmovanj. Na sploh se razmerja moči v letošnji sezoni hitro spreminjajo. Vsaj 15 tekmovalcev je sposobnih skočiti v vrh. Konkurenca je tudi zavoljo novih dresov precej bolj zgoščena.”

> Po poljski turneji ste bili najbolje uvrščeni slovenski skakalec tik za najboljšo deseterico v svetovnem pokalu ...

“Mislim, da je uvrstitev kar realna oziroma, da tja tudi sodim. Sicer se s skupnim seštevkom ne obremenjujem, verjamem pa, da se lahko na koncu prebijem med najboljših 20.”

> Sklepa, da ne greste na Japonsko, niste bili ravno veseli, ali pač?

“Seveda bi se raje še naprej meril v svetovnem pokalu, a z odločitvijo sem se pač moral sprijazniti.”

> Vam je sedaj še kaj bolj žal, ko vidite rezultate reprezentančnih kolegov in Čeha Jana Mature, ki je slavil prvi zmagi v svetovnem pokalu?

“Nasprotno. Vesel sem uspehov moštvenih kolegov, še posebej prvih stopničk v sezoni Roberta Kranjca. Ko so mi sporočili, da ne bom potoval na Japonsko, sem preusmeril pozornost na nove izzive. Tudi mladinsko svetovno prvenstvo je pomembno.”

> S tega tekmovanja imate že posamično in moštveno medaljo, manjka vam najžlahtnejše odličje. Ga boste naskakovali v Liberecu?

“Cilje in želje bom obdržal zase. Če bom pokazal takšno formo kot na treningih v Kranju, potem se lahko zavihtim visoko. Bo pa konkurenca z Nemcema Andreasom Wellingerjem in Karlom Geigerjem ter Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki so že dosegali vidne uvrstitve, tudi stopničke v svetoven pokalu, močna.”

> Vam misli že kaj uhajajo k članskemu svetovnemu prvenstvu v nordijskem smučanju, ki se bo začelo 20. februarja v dolini Fiemme?

“O tem še ne razmišljam. Prej me čaka še kopica drugih tekem, si pa gotovo želim biti med udeleženci tega prvenstva.”

> Drugo vrnitev med skakalno karavano je napovedal vaš vzornik Janne Ahonen. Se bosta pomerila naslednje leto na olimpijskih igrah v Sočiju?

“Ne vem, kaj je v ozadju njegove odločitve: ali želja po osvojitvi manjkajoče posamične medalje na olimpijskih igrah ali kriza, s katero se sooča skakanje na Finskem. Bo pa zanimivo spremljati nadaljnji razvoj dogodkov.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano