Cilj je blizu in hkrati daleč

Za kolesarji na Touru je drugi in zadnji prost dan. Edini preostali slovenski predstavnik, Ajdovec Kristijan Koren, si je privoščil aktivni počitek, ki ga bo še kako potreboval pred sklepnim tednom in nedeljskim ciljem v Parizu.

VAISON > Tour de France je tudi v svoji jubilejni, 100. izvedbi potrdil sloves največje in najtežje kolesarske dirke na svetu. To je na svoji koži občutil tudi Kristijan Koren, ki na francoski pentlji s četrtim zaporednim nastopom sicer ni novinec, a vselej doživi kakšno presenečenje.

(Ne)srečni padci

V včerajšnjem telefonskem pogovoru za Primorske novice smo se slišali, potem ko je v jutranjih urah z moštvenimi kolegi iz ekipe Cannondale opravil dopinško kontrolo. Glas po dveh tednih gladiatorskega boja je razkrival utrujenost, a tudi zadoščenje, da je ostal v karavani in je z moštvenimi kolegi vse bližje uresničitvi cilja: pripeljati Slovaka Petra Sagana v zeleni majici najboljšega po točkah do Elizejskih poljan.

“Prišel sem do svoje največje zmage v karieri, novinarji pa me sprašujete le o dopingu. Obtožujete me, da sem goljuf in lažnivec, kar res ni pošteno,” je dejal nosilec rumene majice najboljšega na Touru Chris Froome in predčasno zapustil včerajšnjo novinarsko konferenco. Danes čaka kolesarje uvod v alpski del Toura, jutri pa bo na sporedu hriboviti kronometer.

Prvi teden je bil stresen, kot je že običajno na dirki po Franciji. Davek je plačal tudi Koren, ki je bil eden od številnih žrtev padca. Za razliko od Janija Brajkoviča, ki je odstopil v prvem tednu, pa je imel 26-letni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini srečo v nesreči. V sedmi etapi je doživel bližnje srečanje z asfaltom, posledice pa vendarle niso bile tako hude. ”Do cilja sem pripeljal brez nepremostljivih težav. Te pa so se pojavile ponoči, ko so se udi ohladili. Pokazalo se je, da imam počen komolec. Bil sem blizu temu, da odstopim, a tudi ob nagovarjanju in podpori moštvenih kolegov sem stisnil zobe in pripeljal do cilja etape. S terapijami in s časom se je stanje poškodbe postopoma izboljševalo. Oteklina ob določenih gibih še vedno zaskeli, a najhujše je mimo,” je enega od najtežjih trenutkov na Touru opisal Koren, ki je sicer kot preostali kolesarji v karavani vajen vsakovrstnega trpljenja.

Napete etape

Letos, za razliko od preteklih izvedb, v ekipi Cannondale nimajo izrazitega aduta za vidno mesto v skupnem seštevku, zato se vse vrti okrog Sagana. Če se je zdelo, da bodo Koren in druščina letos manj obremenjeni, pa je razvoj dogodkov pokazal drugače. ”Vselej moramo biti na preži. Sagan nabira točke tudi na letečih ciljih, zato moramo biti pozorni na pobege. Teh je bilo na letošnjem Touru precej. Prvi teden je bil napet, saj razmerja moči na vrhu še niso bila opredeljena, v drugem tednu pa so ekipe začele zasledovati dosegljive oziroma posamične cilje. V karavani se kreše kopica različnih interesov. Na papirju manj zahtevne etape se lahko izkažejo za peklenske. V nedeljo, denimo, smo pritiskali na pedala vse do vznožja Mont Ventouxa, saj je bil na sporedu leteči cilj, šele nato smo si lahko privoščili bolj sproščen zaključek,” je pojasnil Koren, ki niti ne razmišlja o posamičnem dokazovanju.

“Pobegi za televizijo me ne zanimajo. Nasploh so nesmotrni tako za moje kot za ekipne cilje,” je povedal Koren, ki je z moštvenimi kolegi domala brezhibno opravil svojo nalogo. Sagan je doslej slavil sicer le eno zmago - lani tri - a krepko vodi v točkovanju za zeleno majico. Danes bo imel Slovak priložnost, da še poveča svojo prednost, potem pa pridejo na vrsto Alpe. “Zanimanje je ogromno. Na nedeljski etapi so se vile nepregledne kolone gledalcev ob cesti. Prelaz Alpe-d'Huez, kamor se bomo povzpeli v četrtek, pa je že zaprt za promet,” je vrvež na francoskih cestah orisal Koren. ALEŠ SORTA


Najbolj brano