Čehi blesteli na mokri progi

18. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2012 je prinesla skupno zmago češkemu vozniku Milošu Benešu, v državnem prvenstvu pa se je zmage veselil domačin Milan Bubnič. Dirko je zaznamovalo slabo vreme, voznikom je dež na zahtevni progi povzročal še dodatne preglavice.

V težkih razmerah so morali dirkači pokazati vse svoje mojstrstvo Foto: Simon Maljevac
V težkih razmerah so morali dirkači pokazati vse svoje mojstrstvo Foto: Simon Maljevac

ILIRSKA BISTRICA>Bilo je drseče,” je po koncu prve vožnje povedal Vrhničan Aleš Prek in tako še najbolje opisal razmere na progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami. Te so bile še posebej slabe v prvi vožnji, ki je s številnimi prekinitvami trajala več kot tri ure. Vreme se je nato usmililo dirkačev in najvztrajnejših gledalcev, zato je druga tekmovalna vožnja potekala v bistveno boljših razmerah.

Slovenski dirkač Vladimir Stankovič, ki je pričakoval vrhunsko uvrstitev, je skupaj z ostalimi vozniki formul in prototipov razmišljal, da v drugi vožnji ne bi nastopil. Toda vreme se je izboljšalo in najbolj atraktivna vozila so zapeljala na progo. “Razmere v prvi vožnji so bile resnično izjemno zahtevne. Na cesti je bilo veliko vode in razmere so bile na meji regularnega. Bilo je zelo nevarno. Na srečo se je vse končalo brez hujših posledic,” je za PN povedal Stankovič.

Dirkaški praznik v Ilirski Bistrici se je sicer pričel že s petkovimi tehničnimi pregledi in večernim koncertom ansambla Osminka v središču mesta, v soboto pa so se dirkači na uradnih treningih spoznavali s progo. Lepo vreme je tudi v bokse privabilo številne ljubitelje dirkaškega športa, ki so si lahko od blizu ogledali priprave voznikov na spopad s tekmovalno stezo. Po pričakovanjih je bil na sobotnem treningu najhitrejši Italijan Fausto Bormolini pred Čehoma Otakarjem Kramskym in Dušanom Neverilom, največja slovenska aduta Vladimir Stankovič in Patrik Zajelšnik pa sta se uvrstila med deseterico.

Tiskovni predstavnik organizatorjev Andrej Blatnik je o včerajšnji dirki povedal: ”Na žalost nismo imeli sreče z vremenom, kar so še posebej občutili gledalci. Upamo, da se bo dirka obdržala v Ilirski Bistrici tudi v prihodnje. Obstajajo določene nejasnosti glede nadaljnjega obstoja servisne cone.”

Slaba vremenska napoved za včerajšnji dan se je uresničila in sredi prve tekmovalne vožnje se je nad mestom razbesnela huda nevihta. Vozniki na začetku štartne liste so še vozili po suhi progi, večina dirkačev pa je bila obsojena na boj za obstanek na cesti, saj je bila proga na trenutke podobna olimpijskemu bazenu. Največ težav so imeli vozniki formul in prototipov, ki so dosegali skoraj minuto slabše čase od načrtovanih. Italijanska voznika s formulama reynard, Fausto Bormolini in Renzo Napione, ki sta sodila med glavne favorite za zmago, nista uspela privoziti do cilja, na srečo je trpela le pločevina. Razmere so se popoldne le izboljšale in v drugi vožnji se je vrstni red na vrhu precej premešal. Najboljši skupni čas je dosegel Miloš Beneš s športnim prototipom osella FA30, ki se je na koncu veselil zmage z dobro sekundo prednosti pred rojakom Dušanom Neverilom. “V prvi vožnji sem odpeljal zelo zadržano, medtem ko sem na drugi progi dal vse od sebe. Izkoristil sem napake nekaterih tekmecev in dosegel eno svojih največjih zmag v karieri,” je po koncu dirke navdušeno pripovedoval zmagovalec. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopil Avstrijec Felix Pailer, najhitrejši čas dneva pa je postavil Čeh Kramsky, ki pa je zaradi težav v prvi vožnji tekmovanje končal na sedmem mestu.

Rezultati GHD Ilirska Bistrica 2012: 1. Miloš Nemeš (Češ) 5.09.64, 2. Dušan Neveril (Češ) 5.10.72, 3. Felix Pailer (Avt) 5.19.29, 4. Siniša Krainc (Hrv) 5.23.30, 5. Hannes Zenz (Avt) 5.25.31, … 8. Milan Bubnič (Slo) 5.27.04, 12. Aleš Prek (Slo) 5.29.04, 18. Vladimir Stankovič (Slo) 5.33.27 …

Na osmem mestu je dirko končal najhitrejši Slovenec Milan Bubnič. Pivčan je s tem slavil zmago v dirki za državno prvenstvo, največjega tekmeca Preka pa je prehitel za dve sekundi. “S prenovljenim avtom sem že na prvi dirki zmagal, kar je zagotovo lep uspeh. Razmere so bile težavne, zato so odločale tudi izkušnje. Naivnost na mokri progi se je drago plačala,” je razplet za PN pokomentiral Bubnič, ki je zmago proslavil z najzvestejšimi navijači.

Letošnjo prireditev si je ogledalo nekaj manj gledalcev kot v prejšnjih letih, glavni razlog pa je bila slaba vremenska napoved. Organizatorji so k dirki privabili tudi številne domače gostinske in turistične ponudnike in s tem prireditev še bolj približali domačinom.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano