Čas za spremembo

Zadnje ure pred Barkolano z letnico 2013 je zelo pestro na kopnem, jutri pa bo gneča na morju. Tržaški zaliv bo preplavilo več kot tisoč jadrnic, a vseeno jih bo manj kot prejšnja leta.

Berti Bruss meni, da bi bilo potrebno program Barkolane razširiti na ves teden Foto: Peter Verč
Berti Bruss meni, da bi bilo potrebno program Barkolane razširiti na ves teden Foto: Peter Verč

TRST > Bolj ali manj je jasno, da bo zmagovalec Barkolane že četrtič zapored isti. Zdi se namreč, da Esimit Europa 2 nima pravega tekmeca.

Tako meni tudi tržaški Slovenec Berti Bruss, nekdanji vrhunski jadralec in odličen poznavalec Barkolane. Srečali smo ga na tržaškem nabrežju, kjer te dni mrgoli raznih stojnic in sprehajalcev, ki si ogledujejo privezane jadrnice.

45. izvedba Barkolane bo zelo verjetno podobna lanski. Pričakovati je šibak veter, zaradi česar bo večina jadrnic dolgo mirovala na morju. Mnogim najbrž do večera ne bo uspelo prepluti regatnega polja med Barkovljami in Debelim rtičem. Tako Agencija Republike Slovenije za okolje kot njena sorodna ustanova v Furlaniji Julijski krajini Osmer napovedujeta, da bo jutri prevladovalo suho vreme s šibkim vetrom. Tolažijo se edinole gostinci in turistični operaterji, saj so možnosti, da bi deževalo, zelo majhne.

Bruss že dvajset let spremlja Barkolano kot strokovni komentator italijanske radijske postaje Radio Punto zero. Danes popoldne bodo v Trstu predstavili njegovo knjigo o jadranju “Io, i tuoi occhi, tu, l’anima mia” (Jaz, tvoje oči, ti in moja duša)., ki jo je skupaj z Egidiom Carantinijem napisal v italijanščini

> Kaj bi se moralo zgoditi, da Esimit letos ne bi zmagal?

“Moral bi se potopiti. Tudi če bi jadral vzvratno, bi zmagal.”

> Glede na to, da letos ne bo ne Maxi Jene ne Velikega Viharnika, na katere druge jadrnice moramo biti pozorni?

“Na nobeno, ker letos nima nihče drug najmanjše možnosti za zmago. V tem trenutku je Esimit najhitrejša jadrnica na svetu, kaj šele na Barkolani.”

> Ste prepričani v to?

“Govorim o pravih klasičnih jadrnicah. To, kar je zdaj America's cup, ni več jadranje, ampak predvsem stvar tehnologije. Nekoč je, na primer, veliko pomenilo, da pravilno presodiš razmere na startu. Danes to ne šteje. Tudi zato America's cup spremlja 95 odstotkov ljudi manj kot nekoč. A če govorimo o pravem jadranju, potem je Esimit nedvomno najhitrejša jadrnica na svetu. To smo videli tudi lani na Barkolani, ko je bilo zelo malo vetra. Maxi Jena - za katero mi je žal, da je letos ni - v bistvu ni niti za trenutek ogrožala Esimita.”

> Tudi letos napovedujejo malo vetra.

“Tudi če bi jadrali v najhujši bonaci, bi bilo isto. Lahko se sicer zgodi, da bi Esimit obstal v gneči sredi brezvetrja, medtem ko bi nekdo drug po sreči ulovil nekaj čudežnega vetra. A da se to zgodi, je ena milijoninka možnosti.”

> Lani je bilo nekaj več kot 1700 udeležencev, letos jih bo verjetno precej manj. Število jadrnic že nekaj let pada ...

“To je predvsem posledica krize. Menim pa, da bi morali nekaj spremeniti.”

> Kakšne novosti bi vi uvedli?

“Barkolana bi morala biti večdnevni mestni praznik, nedeljska regata pa bi bila le zaključek prireditve. Ni dovolj, da bo jutri (danes - op. ur.) zvečer koncert Malike Ayane. Več bi se moralo dogajati. Si predstavljate jadralce, ki več dni plujejo iz, recimo, Ancone v Trst? Pridejo sem, razen regate pa ne doživijo ničesar privlačnega. Bil sem zelo mlad, ko sem se prvič udeležil Barkolane. Zanjo pravimo, da je 'blagoslovljena,' saj je vedno žela velik uspeh, velikih težav z njo pa nikoli ni bilo. A zdaj je čas, da se ta praznik, ki je nastal na morju, nekoliko pomakne na kopno, v mesto.”

PETER VERČ


Najbolj brano