Carigrad Sloveniji prinesel novi plavalni medalji

V Carigradu se je v nedeljo končalo enajsto svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v plavanju, ki je Damirja Dugonjića dokončno uvrstilo med najboljše plavalce v 25-metrskih bazenih v Evropi in na svetu. Z novima dvema medaljama, prvima na SP, jih je v dobrem letu dni na evropskih in svetovnih prvenstvih osvojil kar sedem.

V Carigradu se je v nedeljo končalo enajsto svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v plavanju, ki je Damirja Dugonjića dokončno uvrstilo med najboljše plavalce v 25-metrskih bazenih v Evropi in na svetu Foto: Stanko Gruden
V Carigradu se je v nedeljo končalo enajsto svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v plavanju, ki je Damirja Dugonjića dokončno uvrstilo med najboljše plavalce v 25-metrskih bazenih v Evropi in na svetu Foto: Stanko Gruden

CARIGRAD> Ne le Damir Dugonjić. Uspeh slovenske reprezentance je bil veliko širši, saj sta število finalov na pet zaokrožila Anja Čarman in Peter Mankoč, ki je še enkrat potrdil konec kariere, čeprav dopušča možnost, da bi za slovensko štafeto kariero morda podaljšal še za kakšno leto. Le mesto je bil od najboljše osmerice tokrat oddaljen Robert Žbogar, ki je jeseni izgubil del treningov zaradi poškodbe hrbta.

Skupen izkupiček slovenske vrste je ob dveh medaljah in petih finalih še pet uvrstitev do 16. mesta, ob tem pa ne gre prezreti, da se je za premor odločila Sara Isaković, da zaradi poškodbe ni nastopila Anja Klinar, da sta doma ostali plavalki prsnega sloga Tjaša Vozel in Tanja Šmid, ter še kdo, s čimer bi bil izkupiček slovenske vrste večji.

“Posebno presenečenje je bilo tokrat odličje Damirja Dugonjića na 100 prsno, na 50 prsno smo v finalu pričakovali zlato, a igra stotink ni bila na naši strani. A v taki disciplini in konkurenci je vsaka medalja veliko vredna. Sicer pa smo dosegli pet finalov in šest uvrstitev do 16. mesta. Zame je teh 11 vrhunskih nastopov več kot uspešnih,” je prvenstvo ocenil selektor Roni Pikec.

Za Pikca, ki ga bo 1. januarja zamenjal nekdanji trener Sare Isaković, Miha Potočnik, je najbolj pomembno, da izbrano vrsto predaja uspešno, s številnimi mladimi obetavnimi plavalci, ki so se razvili v zadnjih štirih letih, seveda pa večino čaka še trdo delo do preboja v evropski in širši svetovni vrh.

“Ta odprava je bila ena najbolj uspešnih odprav v moji selektorski funkciji. Morda celo najbolj uspešna. Pravijo, da se je treba na vrhuncu posloviti in jaz se bom tega kar držal. V teh letih smo osvojili 16 odličij. Posebej pa si bom zapomnil prvi štafetni medalji na največjih tekmovanjih, žensko štafeto pa smo spravili tudi na olimpijske igre,” je vsaj začasno zadnje vodenje reprezentance ob slovesu v Carigradu orisal Pikec.

STA


Najbolj brano