Britansko svetovno prvenstvo

S popolnim britanskim zmagoslavjem se je končalo svetovno prvenstvo v razredu fireball. Slovenski jadralci so igrali zgolj postranske vloge. Med 15 posadkami je bila najboljša Marko Kocjančič-Aljaž Jadek na 24. mestu.

Zadnja dva tedna so bili fireballi stalnica Piranskega zaliva Foto: Jakica Jesih
Zadnja dva tedna so bili fireballi stalnica Piranskega zaliva Foto: Jakica Jesih

PORTOROŽ > Približno 200 jadralcev, njihovih spremljevalcev in jadralskih delavcev je že zapustilo naše letoviško mesto, ki je skoraj dva tedna bilo svetovno središče jadralnega razreda fireball. Ta neolimpijski “one design” razred, ki je v nekaterih državah zelo priljubljen, si je svoj prostor pod soncem izboril tudi v Sloveniji, predvsem zaradi njegove enostavnosti. Vetrovne razmere na svetovnem prvenstvu, ki ga je v sodelovanju s partnerji izvedlo društvo GoSailing, so bile boljše kot na evropskem prvenstvu, ki je na istem prizorišču potekalo pred tednom dni. V petih regatnih dneh so odjadrali osem regat, medtem ko so na EP izvedli le dve regati. Sicer se je večina regatnih dnevov začela z odlogom starta, saj veter ni bil dovolj stabilen in se je uravnovesil šele sredi popoldneva.

Zadnji dan 79 posadk iz desetih držav ni izvedlo nobenega plova, čeprav je marsikdo upal, da bodo izpeljali vsaj deveto regato, ki bi omogočila odbitek še druge najslabše uvrstitve, tako da bi lahko prišlo do precejšnjih sprememb v vrstnem redu. A jih veter ni uslišal! Start je bil najprej prestavljen, nato prekinjen, v drugem poskusu pa še enkrat prekinjen, nakar je do časovne zapore zmanjkalo časa za ponoven poskus.

Tako so vsi trije najprestižnejši naslovi pristali v britanskih rokah; svetovna prvaka sta postala Tom Gillard in Simon Potts (25 točk), podprvaka Christian Birrell in Sam Brearey (27 točk), tretje mesto pa sta zasedla evropska prvaka (naziv sta prijadrala prejšnji teden prav tako v Portorožu) Matt Burge in Richard Wagstaff (34 točk). “Odleglo nama je. Zadnji dan nismo jadrali, čeprav sva si tega želela. Kar veliko je bilo regat, v katerih sva podarila kakšno mesto, ampak mislim, da je podobno tudi pri ostalih ekipah, saj so bili pogoji res zahtevni,” sta izjavila zmagovalca. O britanski premoči priča podatek, da so zasedli prvih enajst mest, v vseh plovih so osvojili vse stopničke, izjema je le četrti plov, v katerem sta slavila Švicarja Mermod-Moser. Za Britanci sta se uvrstili dve češki ekipi.

Najbolje uvrščena slovenska posadka je Marko Kocjančič-Aljaž Jadek na 24. mestu. Najvišjo uvrstitev sta zabeležila v drugi regati, ko sta bila šesta. Miran Guštin in Dylan Tidd sta SP končala na 35. mestu, Eva Peternelj in Valentina Baruca pa na 45. mestu. Mitja Hrvatin in Željko Planinšič sta bila 47., Miha Kavčič in Damjan Bertok 50., Tit Plevnik in Domen Medved pa mesto za njima. DES


Najbolj brano