Brez podmladka ne bo kakovosti

Primorsko deskanje na snegu še dolgo ne bo ujelo zlatih časov iz obdobja 1995 - 2005. Po zaprtju Kanina, kjer so se zbirali ekstremni deskarji, je edina baza deskanja na Primorskem ostala Cerkno, kjer Klub ekstremnih športov Mungo čaka na ustrezne količine tehničnega snega.

Deskarski poligon v Cerknem je bil v minuli sezoni ocenjen kot tretji najboljši v državi Foto: Sc Cerkno
Deskarski poligon v Cerknem je bil v minuli sezoni ocenjen kot tretji najboljši v državi Foto: Sc Cerkno

CERKNO > Najbolj navdušeni deskarji so sicer lahko v Cerknem prvič vijugali ta konec tedna, vendar je na poligonu ob vlečnici Dolina ta čas še premalo snega za izdelavo kakršnihkoli objektov za deskarske trike. Kljub temu je domači organizator deskanja Žiga Škufca povedal, da so v klubu pripravljeni izpeljati program, kakršnega so zastavili v minulih dveh sezonah: “Z upravljavcem smučišča odlično sodelujemo, žal pa z nami ne sodeluje vreme. Toplotni obrat že ves december zelo omejuje izdelavo kompaktnega snega. Poligon smo želeli v celoti urediti do božično-novoletnih počitnic, trenutno pa kaže, da se bo prava sezona pri nas začela v prvih dneh novega leta.”

Te dni se je začel tudi svetovni pokal v deskarskem paralelnem veleslalomu. V italijanski Carezzi sta zablestela Tržičan Žan Košir z drugim in Velenjčan Rok Marguč s četrtim mestom. Edina slovenska postaja svetovnega pokala bo na najboljšem slovenskem poligonu na Rogli, kjer bo 8. februarja veleslalomska tekma. Rogla bo 4. in 18. marca gostila še tekmi evropskega pokala.

Po slovesu Damjane Kacafura z Mosta na Soči pred osmimi leti (tekmovala je tudi na univerzijadi) Primorska v članskem deskanju na snegu v olimpijskih disciplinah ni bila več zastopana. Novogoriški klub Kangoo, ki je bil nosilec dejavnosti, je propadel. V naslednjih šestih letih je ŠD Drča na Kaninu gojilo tekmovalno deskanje po divjini (freeride) in priredilo šest odmevnih tekem, a je s propadom kaninskega smučišča tudi to zamrlo.

Preostale so šole deskanja, ki jih klubi iz slovenske Istre izvajajo v Italiji in občasna ureditev kakšnega vaškega poligona, še najbolj zanesljiv je na Javorniku. Da pa ne bi Primorska ostala povsem brez domače baze, so poskrbeli v Cerknem, kjer so se v Klubu ekstremnih športov Mungo vsega skupaj lotili na začetku - z ureditvijo 200 metrskega poligona s 15 objekti za različne trike in z navduševanjem otrok. In kakšni so uspehi?

Žiga Škufca pravi: “V deskanje smo v našem klubu pritegnili okoli 40 mladih. Bazo skušamo širiti s sezonsko deskarsko šolo, otroke pa motivirati s tekmami. Cerkno se je uveljavilo kot prizorišče tekem slovenskega pokala prostega sloga (slopestyle) v kategorijah do 15. leta starosti. Koledar za novo sezono na SZS sicer še ni potrjen, a smo pripravljeni. Organiziramo pa tudi lastno tekmo ob zaključku sezone. Po dogovoru nudimo izposojo opreme in popuste pri organizirani nabavi.”

Le če se bo dovolj mladih vsaj na Cerkljanskem ukvarjalo z deskanjem, je mogoče pričakovati, da bo kdo uspešen tudi na državnih tekmovanjih in tisti, ki bo uspel, bo zgled vrstnikom in mlajšim. Lani so najvišja mesta na otroškem pokalu pobirali tekmovalci s Štajerske, Gorenjske in Koroške, od koder so tudi sicer doma ta čas najboljši slovenski deskarji na snegu. Tam je tudi največ deskarskih poligonov. V Cerknem sta nase s četrtima mestoma opozorila mlajši deček Ožbe Kuhar in starejši deček Nace Tomat.

Dodatna spodbuda za klub in žičničarje, ki delajo skupaj, je tretje mesto, ki ga je cerkljanski deskarski poligon dobil v državnem ocenjevanju urejenosti. Poligon nameravajo postopno širiti in pripeljati v Cerkno še kakšno pomembnejšo tekmo. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano