Brajkovič daleč za pričakovanji

Včerajšnji kronometer elitne članske kategorije na svetovnem kolesarskem prvenstvu na Nizozemskem se ni končal po slovenskih pričakovanjih. Kandidat za deseterico Jani Brajkovič je razočaral. Krepko ga je s 17. mestom premagal Kristijan Koren.

Kristijan Koren je s posamičnim 17. mestom segel najvišje na SP doslej Foto: Leo Caharija
Kristijan Koren je s posamičnim 17. mestom segel najvišje na SP doslej Foto: Leo Caharija

VALKENBURG> Prvi vrhunec svetovnega kolesarskega prvenstva v Valkenburgu se ni iztekel po željah slovenske reprezentance. Prvi adut elitnega članskega 43,6 kilometrov dolgega kronometra, član Astane Jani Brajkovič, ki se je doslej dvakrat že uvrstil med deset najboljših na SP, je že začel slabo in končal na skromnem 40. mestu med 58 tekmovalci. Za zmagovalcem, Nemcem Tonyjem Martinom, ki je za ubranitev naslova dosegel čas 58:38,76, je zaostal kar štiri minute in 19 sekund.

Srebrno odličje si je prikolesaril Američan Taylor Phinney (zaostanek 5,37 sekunde), bronasto pa Belorus Vasil Kirijenka (1:44,99). Nosilci odličij so dobro izkoristili odsotnost Britancev Bradleya Wigginsa in Chrisa Frooma (zlato in bron iz Londona) ter Švicarja Fabiana Cancellare.

Za prijetno presenečenje je v spremenljivih, napol deževnih razmerah, poskrbel Kristijan Koren iz Budanj, ki je bil za London le rezerva. Čeprav je startal med prvimi in je moral na cilju pod semaforjem dolgo čakati, da končajo z dirko ostali, na papirju boljši, je do zadnjih minut ostajal napisan na ciljnem semaforju kot deseti. V zadnjih minutah ga je prehitelo le še sedem res vrhunskih kronometristov in zaključil je na 17. mestu s tremi minutami zaostanka (3:05,29). Tako visoko posamično na članskih svetovnih prvenstvih še ni bil, kronometer pa je med elito sploh vozil prvič. Sicer pa je dobro kronometrsko sezono napovedal že s tem, ko je na dirki po Sloveniji v tej disciplini prehitel Brajkoviča in tudi v soboto, ko je bil član Liquigasa, četrtouvrščenega moštva na SP.

Po dirki je Kristijan Koren povedal: "Težava je nastala, ko me je po desetem kilometru ujel dež. Bilo je 15 do 18 stopinj, voda in veter sta naredila nogi zelo težki. Andrej Hauptman, ki se je vozil za mano, mi je po radiu narekoval tempo. Dal sem vse od sebe. Kasneje so imeli kolesarji lepo vreme, jaz pa sem moral precej tvegati na ovinkih.”STA, IM


Najbolj brano