Božiču in Taljatu zmaga v Londonu

Bronasta slovenska kanuista v dvojcu z evropskega prvenstva na Dunaju Luka Božič in Sašo Taljat sta na današnji tekmi svetovnega pokala v Londonu osvojila prvo mesto, kar je njuna druga zmaga na tej ravni tekmovanja. Druga sta bila Nemca Franz Anton in Jan Benzien, tretja pa Slovaka Peter in Ladislav Škantar.

Luka Božič in Sašo Taljat sta na  tekmi svetovnega pokala v Londonu osvojila prvo mesto Foto: STA
Luka Božič in Sašo Taljat sta na tekmi svetovnega pokala v Londonu osvojila prvo mesto Foto: STA

LONDON > V finalu je veslala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je po napaki, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, bila deveta, v polfinalu pa je tekmovanje sklenila Eva Terčelj. Bila je 30. Kragljeva je naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, zato je bila na koncu deveta.

Božič in Taljat hitro ter brez dotikov

To je druga zmaga za Božiča in Taljata na tekmah svetovnega pokala. Najboljša sta bila že leta 2011 v Pragi, poleg tega sta bila leta 2011 druga v Franciji, leto pozneje druga tudi v Cardiffu, imata pa še štiri bronaste kolajne s tekem za svetovni pokal. Leta 2012 sta bila tretja v Pragi, v lanski sezoni pa sta tretja mesta osvojila še v Cardiffu, Seu d'Urgellu in v Tacnu.

V finalu, kjer je imela večina tekmovalcev kar precej težav, sta Luka Božič in Sašo Taljat veslala odlično in se povzpela na najvišjo stopničko. Postavila sta najhitrejši čas, s progo pa opravila tudi brez dotikov, kar je poleg njiju uspelo le še dvema posadkama v finalu, ki pa sta veslali precej počasneje.

“Takšnega začetka sezone si sploh nisva predstavljala. Zelo pozno sva dobila čoln in pričakovala, da se bova navajala nanj skozi tekme, ampak očitno nama zelo ustreza. Na čolnu sva naredila nekaj sprememb in že na prvih tekmah, na evropskem prvenstvu in tukaj, se je izšlo. Pokazala sva lepo vožnjo, čeprav si moram še ogledati posnetek. Sezona bo naporna in težko se bo stalno obdržati med najboljšimi,” je povedal Luka Božič. “Proga je bila res zahtevna, vsi so delali precej napak. Moral si zdržati praktično do predzadnjih vrat, kjer si še lahko naredil veliko napako. Tam sta vrata zgrešila tudi Hochschornerja, ki nista prišla v finale. Moral si biti res zbran, na vrhu hraniti moč za zadnji del, obenem pa še ohranjati stik z najboljšimi,” je opisal progo.

Z nastopom je bil zelo zadovoljen tudi Sašo Taljat: “Po polfinalu sva si na videu ogledala, kjer bi lahko odpravila napake v finalni vožnji in to nama je tudi uspelo. Z izjemo gledalcev, ki jih je bilo na olimpijskih igrah več, je vse ostalo precej podobno. Proga je sicer rahlo spremenjena, ampak je še vedno zelo zahtevna. Rada tekmujeva na takih progah.”

Prvič v zgodovini med kajakašicami zmagala Kitajka

Prvič v zgodovini svetovnih pokalov se je zmage v konkurenci kajakašic veselila Kitajka. Podvig je uspel mladi Lu Li, ki se je letos v Avstraliji že veselila naslova svetovne podprvakinje med mlajšimi članicami. To so druge stopničke za kitajske kajakašice na tekmah svetovnega pokala. Leta 2008 je bila Jingjing Li druga v Tacnu.

Slalomisti na divjih vodah se zdaj selijo v Ljubljano, kjer bo v sredo v središču Ljubljane tradicionalni paralelni slalom, od petka do nedelje pa še druga tekma za svetovni pokal v Tacnu.

STA


Najbolj brano