Božič na Dolenjskem kot doma

Borutu Božiču očitno ležijo razgibane dolenjske ceste. V Mirni Peči se je idrijski kolesar po letu 2008 še drugič okronal z naslovom državnega prvaka v cestni vožnji.

Polona Batagelj Foto: Bostjan Bensa
Polona Batagelj Foto: Bostjan Bensa

MIRNA PEČ> Član Astane je slavil v sprintu dvanajstih kolesarjev. Drugo mesto je osvojil Marko Kump (Adria Mobil), tretji pa je bil Luka Pibernik (Radenska Ljubljana), ki je osvojil naslov med mlajšimi člani. Kolesarsko pester junij se je na slovenskih cestah končal z dirko za državne naslove v cestni vožnji. Na startu so se zbrali domala vsi, ki v slovenskem kolesarstvu kaj pomenijo in ki slovensko kolesarstvo tudi zastopajo na dirkah najvišje ravni. Manjkala sta le poškodovana Simon Špilak (Katjuša), ki je imel bližnje srečanje z avtomobilistom na dirki po Švici, in Kristjan Fajt (Adria Mobil), ki je grdo padel na dirki po Sloveniji.

Favorit za končno zmago je bil po pričakovanjih eden od tekmovalcev, ki vozijo na tujem, predvsem med tistimi, ki bodo od sobote naprej vrteli pedala na dirki po Franciji. Med četverico, ki odhaja na veliko pentljo, je Grega Bole branil naslov, Jani Brajkovič je nedavno dobil največjo prestižno domačo dirko po Sloveniji, kjer je bil v zadnji etapi najboljši Kristijan Koren. Borut Božič pa je že bil prvak, ko je bilo prvenstvo v mirnopeški dolini. Začelo se je po pričakovanjih z begom mlajših kolesarjev. Glavnina se je pod taktirko novomeške Adrie prebudila v osmem od 14 krogov. Tri kroge pred koncem je manjša skupina ubežnike ujela. O zmagovalcu je odločal ciljni sprint ducata kolesarjev, v katerem je bil Božič najhitrejši.

“Nisem si mislil, da jih bomo sploh ujeli, ko smo si nabrali že skoraj 12 minut zaostanka in ni bilo prave sloge v ozadju. Na srečo se je Adria odločila, da bo lovila, za nameček pa so se ubežniki tudi hitro izpeli. V zaključku je bil cel kup napadov, na katere sva odgovarjala skupno z moštvenim kolegom Brajkovičem, ki je opravil zares veliko delo. Dobro sem bil razpoložen, očitno pa mi tudi proga ustreza," je povedal Božič. Matej Mugerli (Adria) je osvojil osmo, Koren (Liquigas) pa deseto mesto.

Med ženskami je bila znova najboljša Ajdovka Polona Batagelj (Garmin Polet), ki je zapustila italijansko ekipo. ”Kar nekoliko sem se bala te dirke in predvsem proge, ki je zelo zahtevna. Letos sem že petkrat padla in tik pred Londonom si česa podobnega nisem želela. Ampak je šlo kar dobro, v ekipi smo uspešno sodelovale, naslova pa sem zelo vesela,” je dejala Batageljeva.

ASO, STA


Najbolj brano