Bolt bo spet premikal meje

Poolimpijsko leto je tudi v temeljnih individualnih športih, kot sta atletika in plavanje, običajno prehodno. Zato ne čudi, da bo na svetovnem prvenstvu v kraljici športov manjkalo precej zvenečih imen.

 Foto: Jerry Lampen
Foto: Jerry Lampen

MOSKVA > Precej so k osipu pripomogla nedavna dopinška odkritja, ki so s seznama potencialnih junakov dogodka v ruski prestolnici črtala četverico vrhunskih sprinterjev: Američana Tysona Gaya, ter Jamajčane Asafo Powella, Veronico Campbell-Brown in Sherone Simpson. Seznam pogrešanih, ki so pisali odmevne zgodbe na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu, pa je še bistveno daljši.

Med ostalimi bodo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (poškodbe, forma, spori ...) manjkali izjemni srednjeprogaš in rekorder na 800 metrov David Rudisha, skakalki v višino Blanka Vlašić in Ariane Friedrich, sedmerobojki Jessica Ennis-Hill in Tatjana Černova, razvpita tekačica na 800 metrov Caster Semenya, tekač na 110 metrov z ovirami Dyron Robles ...

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na kongresu v Moskvi sprejela predlog o ponovni uvedbi štiriletnih prepovedi nastopanja v primeru resnejšega prvega dopinškega prekrška. Daljše kazni je predlagala Svetovna protidopinška agencija, te bodo začele veljati v začetku leta 2015.

Zaradi poškodbe ne bo mogel braniti naslova na 100 metrov niti Jamajčan Johan Blake, ki je pred dvema letoma odvzel primat svetovnemu športnemu fenomenu Usainu Boltu. Resda ga ni premagal na stezi - Bolt je bil zaradi napačnega starta diskvalificiran -, a vendarle. Blake je slavnega rojaka ugnal tudi na lanskih internih kvalifikacijah za olimpijske igre, kjer pa si je Bolt nato spet pritekel primat na 100 metrov. Prav kraljevska disciplina bo kljub okrnjeni konkurenci (manjkali bodo že našteti Blake, Gay in Powell) v središču pozornosti.

Seveda se bo vse vrtelo okoli Bolta, ki bo reševal čast svetovnega sprinta. Na papirju mu bo edina konkurenca z dopinškimi prestopki v preteklosti omadeževani Justin Gatlin. Zdi pa se, da bo 26-letni Bolt, ki se je čez leto ubadal z manjšimi poškodbami, spet boril “le” s časom. Finalni vrhunec bo že po običaju na sporedu drugi dan prvenstva, torej jutri ob 19.50 po našem času. Zavoljo Bolta in njegovih smelih napovedi o potencialnem teku pod 19 sekundami pa bodo ljubitelji atletike nestrpno pričakovali tudi tek na 200 metrov.

Sicer pa bo imela moskovska prestolnica atletski pridih do 18. avgusta. Poolimpijsko leto običajno naplavi na površje kakšno novo ime. Pod drobnogledom pa bodo zlasti domači atleti, še posebej Jelena Isinbajeva, ki je pisala zgodovino skoka ob palici. Za serijsko svetovno rekorderko bo svetovno prvenstvo zadnje tekmovanje v bogati karieri.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano