Bodo prvaki trije?

Startna lista za današnje in jutrišnje člansko državno atletsko prvenstvo v Kopru obeta tudi 15 primorskih kandidatov za odličja, trije pa imajo možnost, da postanejo državni prvaki.

Koprčan Rok Viler je kandidat za odličji  v skoku v daljino in v teku na 200 metrov Foto: Boštjan Bensa
Koprčan Rok Viler je kandidat za odličji v skoku v daljino in v teku na 200 metrov Foto: Boštjan Bensa

KOPER> AK Koper je na atletski stadion na Bonifiki privabil skoraj vse (več kot 400), ki v naši članski atletiki kaj pomenijo. Skupno bo tekmovalo 473 športnikov iz šestih držav, DP pa šteje tudi v točkovanje mednarodne lige AZS. Videti bo mogoče nekaj atletov olimpijskega formata. V ospredju so Hrvatje - skakalec v daljavo Marko Prugovečki (letos 8 m), metalec krogle Marin Premeru (20,25), metalec kladiva Mirko Mičuda (74,16) in tekačica na 400 m Anita Banović (53,23). Izstopa še Venezuelka Rosa Rodrigues v metu kladiva (72,83). Tekmovalni program bo danes in jutri trajal od 18. do 21.30.

Prekmurska olimpijka Sonja Roman ne bo tekla na 1500 metrov (za ta tek sta le dve prijavi!) temveč v svoji rezervni disciplini, na 800 metro, kjer pa zaradi mnogo slabših tekmic tudi ne bo prave konkurence. Bedo ženskih tekov na večje razdalje dopolnjuje disciplina 3000 metrov zapreke z le dvema prijavama.

Tudi priložnosti za spodbujanje primorskih kandidatov za odličja ne bo manjkalo. Prvi dan bo zanimiv že takoj na začetku. Domačinka Snežana Rodić bo namreč lovila olimpijsko normo v troskoku (14.30). Ker letošnje daljave Ljubljančanke Marije Šestak, ki normo že ima, niso bistveno daljše (10 cm), je Snežana sposobna osvojiti naslov. Bron bi moral biti rezerviran za Novogoričanko Majo Bratkič, ki bo naskakovala 14 metrsko mejo. Sočasno se bo začel skok s palico, kjer ima tretji rezultat sezone član AK Gorica Jure Batagelj. Sledil bo ženski tek na sto metrov, kjer je ima možnosti za tretje mesto Postojnčanka Nina Kovačič. Po tem bo zanimiv skok v višino, kjer se bo za bron borila članica AK Gorica Petra Kovačič.

Drugi vrhunec za Koprčane bo ob 19.25 s skokom v daljino, kjer ima domačin Rok Viler (Nova Aurora) letos najboljši rezultat (742) in je na dobri poti k naslovu prvaka. Ob 19.50 bo bronasto odličje na 400 metrov lovila njegova klubska kolegica Daša Bajec Korent. Sledil bo moški tek na 400 metrov, kjer je olimpijec Brent La Rue razred zase, za srebro in bron pa se bosta pomerila člana AK Postojna Marko Macuh in Erik Vončina.

Ob 20.20 bo prva velika tekaška priložnost za severnoprimorsko atletiko Članica ŠD Nanos Aleksandra Fortin ima namreč tretji čas sezone na 5000 metrov. Ob 20.45 bodo Koprčani držali pesti za Matejo Kocijančič (AK Koper) pri metu diska. Je kandidatka za tretje mesto.

Tudi jutrišnji spored bo za Koprčane zanimiv že takoj na začetku, saj bi morala Snežana Rodić osvojiti bronasto odličje. V ospredju bo štajerski dvoboj za naslov in olimpijsko normo med Nino Kolarič in Nino Kokot. Sočasno se bo za tretje mesto v skoku s palico borila tudi članica AK Gorica Maja Blažej. Že v naslednji disciplini v AK Koper pričakujejo srebro. Po letošnjih časih na 400 m ovire mu je najbliže Gaja Stibilj. Za dekleti bodo na isti progi tekli še fantje, primorska atletika pa si lahko lahko tudi tu obeta srebro (Marko Macuh). Nedosegljiv bi moral biti Brent La Rue, ki bo napadal 32 let star državni rekord Celjana Roka Kopitarja (49,11), do katerega mu manjka še pol sekunde.

Sledila bosta oba teka na 200 metrov. Primorska aduti za bron so Nika BarundičErik Vončina in Rok Viler. Ob 19.30 se bo začel moški troskok, na katerem je odločen svoj niz naslovov državnega prvaka podaljšati Novogoričan pri celjskem Kladivarju Andrej Batagelj, ki se po sanaciji poškodbe spet bliža 16 metrom.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano