Bo letošnja Zlata lisica v Kranjski Gori?

Letošnja jubilejna 50. Zlata lisica, tekmovanje alpskih smučark za svetovni pokal, je pod velikim vprašajem zaradi pretoplega vremena. Mariborski organizatorji so v sredo bili v Kranjski Gori, kjer so si ogledali podkorensko progo kot možno nadomestno prizorišče, saj na mariborskem Pohorju ni snega.

Tako so potekale predpriprave na Zlato lisico leta 2011 Foto: Srdjan Zivulovic
Tako so potekale predpriprave na Zlato lisico leta 2011 Foto: Srdjan Zivulovic

MARIBOR > Zlata lisica je predvidena za 1. in 2. februar, ko naj bi bili tudi zadnji posamični tekmi alpskih smučark pred olimpijskimi igrami v Sočiju. To soboto bodo v Mariboru odprli razstavo ob 50-letnici Zlate lisice, v četrtek, 23. januarja pa je predvidena snežna kontrola na Pohorju.

“Trenutno nam na Pohorju ne kaže dobro, sprememb vremena v zadnjih dveh dneh ni, ne vidi se, da bi temperatura pričela padati ali da bi padel sneg. Zdaj zbiramo vse možne informacije o možnih rešitvah, ena od teh je tudi selitev v Kranjsko Goro. S člani tamkajšnjega organizacijskega odbora smo včeraj opravili ogled proge, ki je kar v redu. S posegi bi se jo dalo izvesti že jutri ali pojutrišnjem, a je napoved tudi za tam slaba, zato ne bomo hiteli z odločitvami. Počakali bomo še nekaj dni, še vedno računamo, da bi tekmovanje ob morebitnih vremenskih zasukih priredili v Mariboru, a spremembe vremena, pošteno povedano, ne vidimo,” je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice.

Končna odločitev bi lahko padla že v začetku prihodnjega tedna, ko bo svoje povedala tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis). “Zadeve potekajo v dogovorih s Fisom, do 23. januarja moramo zagotoviti podlago oziroma progo za tekmo v Mariboru ali predlagati drugo rešitev. Jasno je, da bomo te skušali kot organizatorji čim prej sprejeti, saj to pomeni, realno gledano, da potrebujemo kar nekaj časa, da prestavimo projekt v drugo okolje. Dobre stvari iz prakse že imamo, saj ni prvič, da bi se selili v Kranjsko Goro. Po jutrišnji seji bo tako bolj jasno kako in kaj, ker bomo postavili neke roke, kako zadevo peljati, da ne bi vsi skupaj čakali do 23. Skupaj s Fisom in s Kranjsko Goro bomo sprejeli nove termine in roke, več pa bo znanega naslednji teden,” je dejal Vilar.

V primeru, da tekme ne bi mogli izvesti, bi se že tretjič v zadnjih štirih letih zgodilo, da tekme ne bi bilo na Pohorju. Dvakrat se je tekma selila v Kranjsko Goro, enkrat je bila odpovedana. Manj denarja bi poleg organizatorjev dobil tudi Smučarski klub Branik, četudi bi bil iz zavarovalnine povrnjen del denarja.

STA


Najbolj brano