Bo Pletikos končal?

Na severni obali Nemčije se je začelo svetovno prvenstvo olimpijskega jadralnega razreda laser. V slovenski odpravi so trije člani, Karlo Hmeljak, Žan Luka Zelko in Nik Pletikos, stroške nastopa pa bodo povrnili le prvemu.

Nik Pletikos utegne   zaradi težav z JZS končati  kariero Foto: Rok Maver
Nik Pletikos utegne zaradi težav z JZS končati kariero Foto: Rok Maver

BOLTENHAGEN> Da mu Jadralna zveza Slovenije nima namena financirati udeležbe, je Portorožan Nik Pletikos izvedel le nekaj dni pred pričetkom prvenstva, ko je že bil na prizorišču. Četudi je program pravočasno oddal, mu nihče ni povedal, da do povračila prijavnine in stroškov bivanja ni upravičen.

Šele pred dobrim tednom je prek spleta izvedel, da se mora za refundacijo uvrstiti med prvo tretjino tekmovalcev. “Tega ne zmore niti olimpijski kandidat Karlo Hmeljak, ki je bil lani v Perthu 67. med 147 krmarji, kaj šele Nik, ki se v članski konkurenci komaj dokazuje,” benti Nikov oče in trener Klavdij Pletikos.

Nik Pletikos kot perspektivni športnik prejema štipendijo Olimpijskega komiteja Slovenije. Če se letos ne bo mogel udeležiti tekmovanj, štipendije v prihodnjem letu ne bo več.

V Nikovem programu je tudi svetovno člansko prvenstvo v razredu laser radial, v katerem je evropski mladinski prvak in četrti v evropski članski konkurenci. “Toda nastop je JZS odobrila Žanu Luki Zelku. Odločitev so utemeljili z dejstvom, da je Zelko lani v tej panogi osvojil medaljo na prvenstvu ISAF, kar enačijo s svetovnim prvenstvom; očitno ne vedo, da je to zgolj regata. Svetovno prvenstvo je bilo namreč v La Rochellu,” pojasnjuje Pletikos, ki ima občutek, da sin generalne sekretarke JZS Petre Zelko ni bil izbran na podlagi strokovnih argumentov.

“Nik ima bistveno boljše rezultate od Zelka, vendar ga strokovni organ v svojih sklepih niti ne omenja. Z dosežki najverjetneje niso seznanjeni, saj z nami sploh ne komunicirajo. Žal se zgodovina ponavlja: stare zamere in obračuni se krešejo na plečih mladih. Zavedati bi se morali, da sredstva dobivajo zaradi kategoriziranih tekmovalcev. Zato so dolžni vsakemu jadralcu, ki ima kategorizacijo, pojasniti, kako bodo razporedili denar, ne pa se obnašati, kot da je njihov,” ostro kritizira JZS starejši Pletikos. Država v Niku vidi perspektivnega športnika in ga finančno podpira, slovenska krovna jadralna organizacija pa ne.

“Vsem, ki so prosili, smo dali soglasje za nastop. Nik gre lahko na katerokoli regato, ničesar mu ne branimo. Za povračilo stroškov smo res postavili pogoj, da se mora uvrstiti v prvo tretjino flote, ker nimamo neomejenega proračuna. Če se tak rezultat zdi nekaterim utopičen in vedo, da ga niso zmožni doseči, ne vem, zakaj pričakujejo, da bomo mi to financirali,” odgovarja predsednik strokovnega sveta JZS Zvonko Hočevar.

Stališče Pletikosov je: če bo JZS vztrajala pri svojih odločitvah, bo Nik najverjetneje končal z jadranjem. Pri OKS se bo odpovedal sredstvom, ki pritekajo v blagajno JZS zaradi njegove kategorizacije, saj jih ne bo deležen, funkcionarjem žuga Klavdij Pletikos.

JANA PINES


Najbolj brano