Blaž Govekar, gorski kolesar Črnega vrha: maratonska pot do vrha

Štafeta ostaja v rokah gorskih kolesarjev. Miha Tratnik Bajc jo je predal članu Orbee Geax iz Črnega vrha Blažu Govekarju, ki z ekipnimi kolegi nadaljuje uspešno rezultatsko tradicijo. Ambiciozne cilje pa si je zastavil tudi za naprej.

Blaž Govekar Foto: Aleš Sorta
Blaž Govekar Foto: Aleš Sorta

Pred 15-letnim Blažem Govekarjem je morda prelomna sezona. Državni prvak v krosu, ki je v tej disciplini osvojil tudi pokalno lovoriko (prvak je tudi v eliminatorju v kategoriji do 17 let) se želi uveljaviti tudi v mednarodni konkurenci. Tekmovalca iz Črnega vrha prihodnje leto čaka evropsko prvenstvo, pa tudi usklajevanje športne poti s šolskimi obveznostmi v Novi Gorici. Septembra je začel obiskovati prvi letnik na Tehniškem šolskega centru - program avtoserviser.

“Sam ne vidim večjih težav pri tem. Sezona je praktično končana. Novembra nato začnem s treningi v telovadnici oziroma fitnesu, ki bodo na sporedu v popoldanskih oziroma večernih urah. Pouk pa imam zjutraj. Na kolo običajno sedem na začetku februarja. V prihodnji sezoni, ki bo moja druga v kategoriji do 17 let, namreč želim doseči viden rezultat tudi v tujini oziroma evropskem prvenstvu. Doma z izjemo dveh, treh tekmovalcev ni prave konkurence. Mikajo me tudi tekme za pokal Alpe Adria, kjer se zbere močna zasedba.”

> V kategoriji do 15 let ste že mešali štrene pri vrhu ali ne?

“Leta 2012 sem na evropskem prvenstvu osvojil peto mesto v maratonu. Lahko bi posegel višje, saj sem imel tekmece na vidiku, a sem padel pred sklepnimi 400 metri. Maraton mi na splošno najbolj leži od disciplin gorskega kolesarstva.”

> Letos ste se prvič merili v kategoriji do 17 let. Kako ste se odrezali?

“Rezultatsko ni bilo nič posebnega. Imel sem tudi težave s kolesom, ki sem ga zlomil 14 dni pred evropskim prvenstvom v avstrijskem Gradcu. Z nadomestnim pa nisem mogel v tako kratkem času ujeti pravega občutka. Bolj ali manj sem nabiral izkušnje in spoznaval konkurenco, ki z redkimi izjemami ne odstopa pretirano po moči ali tehniki. V bistvu smo precej enakovredni, o vrstnem redu pri vrhu pa odločajo napake oziroma zbranost.”

> Katere so vaše vrline, kaj bo treba še izboljšati?

“Moje primerjalne prednosti so eksplozivnost, moč in tehnično obvladovanje spustov. Popraviti bo treba vzdržljivost, pa tudi tehniko vožnje navkreber.”

> Kako ste sploh začeli z kolesarstvom in kdo vas trenira?

“Vse se je začelo z otroškim kolesarskim izzivom v Idriji. Z Dragom Kavčičem , mojim bivšim učiteljem telesne vzgoje, sodelujem že od vsega začetka. Treningi so raznovrstni, vadimo specifične prvine, opravljam tudi različna testiranja. Treniram tudi z Nino Homovec , ki veliko pomaga z nasveti in s tekmovalnimi izkušnjami.”

> Kakšne cilje ste si zastavili v olimpijskem krosu, kjer pri fantih nimamo posameznika v ospredju, za razliko od deklet?

“Pri moških je številčnejša konkurenca, precej je odvisno od zavzetosti pri treningu in od denarja. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na kolesarski razvoj. Do 19. leta bi že moral vedeti, kam sodim oziroma kakšne so moje perspektive. Kot vsak športnik pa si tudi sam želim nastopa na olimpijskih igrah. Že v novi sezoni pa bo treba dokazati, da sem konkurenčen v svoji kategoriji.”

> Našega predhodnega sogovornika zanima, ali lahko prihodnje leto na evropskem prvenstvu v kategoriji do 17 let pridete med najboljše tako kot leta 2012 v mlajši kategoriji.

“Sam si tega nadvse želim. Cilji segajo visoko. Upam, da jih bom brez letošnje smole tudi uresničil. Sicer pa spet merim na domače lovorike.”

> Komu predajate štafeto?

“Alpskemu smučarju iz Mrzlega Loga pri Črnem vrhu Matevžu Rupniku , ki je zabeležil že kopico vidnih rezultatov. Zanima me, kakšne cilje ima v novi sezoni?” ALEŠ SORTA


Najbolj brano