Bitke za obstanek

Medtem ko sta Borut Božič in Kristijan Koren včeraj začela sezono na kakovostno zasedeni dirki po Avstraliji, je velika večina preostalih primorskih kolesarjev v fazi priprav. Peščica pa jih tudi še išče nove delodajalce.

Matej Gnezda (levo) in Kristjan Fajt bosta tudi v novi sezoni klubska kolega v novomeškem klubu Foto: Venčeslav Japelj
Matej Gnezda (levo) in Kristjan Fajt bosta tudi v novi sezoni klubska kolega v novomeškem klubu Foto: Venčeslav Japelj

NOVA GORICA> Recesija ni obšla niti cestnega kolesarstva. Elitni Pro tour, kamor sodita tudi Astana Boruta Božiča in Liquigas Kristijana Korena (po včerajšnji prvi etapi v Avstrakuhu je bil Božič 18, Koren pa 106.), nudi določeno mero gotovosti, v večini ostalih ekip pa bijejo bitko za individualno dokazovanje in iščejo vire za moštveni obstanek. Zaostrene razmere občutijo tudi primorski tekmovalci, ki lovijo svoj prostor pod soncem.

Po umiku ptujske Perutnine iz članske konkurence bo nosilec slovenske kolesarske kakovosti Adria Mobil. V novomeški ekipi bo zbran tudi najštevilčnejši primorski delež. Za Adrio bodo vrteli pedala Matej Mugerli, Kristjan Fajt in Matej Gnezda. Ekipa, ki ima v svojih vrstah še Marka Kumpa, Tomaža Noseta ter hrvaška aduta Radoslava Rogino in Tomislava Dančulovića, se bo seveda hotela pokazati v lepi luči na dirki po Sloveniji, kjer Novomeščani vlečejo organizacijske niti. Karavana slovenske pentlje, ki bo na sporedu od 14. do 17. junija, bo predvidoma spet zapeljala tudi na primorske ceste. Start ene od etap naj bi bil v Novi Gorici.

Posamezniki imajo v dolgi kolesarski sezoni raznovrstne cilje, kar velja tudi za Primorce. (Začasni) povratnik iz Pro toura Jan Tratnik je spet željan dokazovanja. V znanem okolju ljubljanske Radenske, kjer vrti pedala Robert Jenko, tudi letos prisegajo na mlajše člane. Vrhunec sezone za kolesarje do 23 let bo svetovno prvenstvo v nizozemskem Valkenburgu sredi septembra. Tekmovalna negotovost vlada v Savi, kamor se je odpravil Žiga Grošelj, ki je končal mladinski staž pri novogoriškem klubu. Idrijčan bo, kot kaže, tudi edini Primorec v kranjskem moštvu, saj naj bi David Tratnik sklenil kolesarsko kariero.

Med primorskimi kolesarskimi zdomci gotovo ostaja Andi Bajc, ki bo še drugo leto branil barve turškega Manisasporja. Ajdovec je tudi prvi začel sezono na Novi Zelandiji. Njegov klubski kolega iz pretekle sezone Dean Podgornik ne bo več vrtel pedal za Manisaspor, vprašljivo pa je tudi nadaljevanje kolesarske kariere. Turška epizoda mu je pustila precej grenkega priokusa. V pomanjkanju konkretnih in čvrstih pogodb bo pri 33. letih bržčas zaplaval v poslovne vode, ostal pa naj bi povezan s kolesarstvom. Dejan Bajt se je po mrku Perutnine načelno že dogovoril z manjšo avstrijsko ekipo.

V negotovosti se je znašlo še nekaj primorskih kolesarjev, ki so v pretekli sezoni sklenili mladinski staž pri Hitu. Novogoričani so se medtem dokončno dogovorili o sodelovanju z italijanskim pokroviteljem Canevo San Marco-Pro Concrete.

Prestopi

> Žiga Grošelj iz Hit Casinos v Sava Kranj.

> Dejan Bajt iz Perutnine Ptuj v Avstrijo.

Verjeten konec kariere

> David Tratnik, trenutno Sava.

> Dean Podgornik, prej Manisaspor.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano