Bitka za preživetje in slavo

Včeraj zvečer je z Mestnega trga v Postojni na več kot 1200 kilometrov dolgo pot okoli Slovenije krenila karavana kolesarjev in kolesark, ki jih na dirki Dos Extreme 2014 čaka peklenska preizkušnja.

Zmagovalec lanske dirke DOS je bil Mitja Rok iz Grahovega pri Cerknici Foto: Foto Atelje Postojna
Zmagovalec lanske dirke DOS je bil Mitja Rok iz Grahovega pri Cerknici Foto: Foto Atelje Postojna

POSTOJNA >Direktor dirke Dos Extreme 2014 Andrej Berginc se začetkov Dirke okoli Slovenije, ki je svojo krstno izvedbo z 20 tekmovalci doživela leta 2007, takole spominja: “Leta 2003 sem se kot član ene slovenskih spremljevalnih ekip udeležil najtežje ekstremne kolesarske preizkušnje na svetu Race Across America. Ko sem videl vso bedo in blišč takšne dirke, na kateri kolesarji prevozijo tisoče kilometrov brez postanka, sem prišel do ideje, da bi podobno preizkušnjo organizirali tudi pri nas.”

V Postojni bodo ljubitelji športa in kulture uživali v številnih spremljevalnih dogodkih. Danes dopoldne bodo osnovnošolci kolesarili po mestnih ulicah, popoldne bo na Mestnem trgu organizirano tekmovanje v šahu, v Športnem parku bodo na sporedu atletska tekmovanja, zvečer (tako bo tudi jutri) pa bo na Mestnem trgu glasbeni program. V soboto bo na sporedu turnir v ulični košarki in 2. Ex tempore z naslovom Podobe Postojne.

Priprave na premierno preizkušnjo so se pričele leto prej, z veliko improvizacije pa je dirka uspela: “Dirka, dolga 1182 kilometrov, je že prvič požela številna priznanja po svetu, čeprav je bilo organizacijsko vse na bistveno nižji ravni kot v zadnjih letih. Ni bilo na primer startnega odra, za startno rampo pa smo uporabili kar lesene škatle.”

DOS že vrsto let sodi med najzahtevnejše in najboljše tovrstne dirke. Uvrščen je v koledar tekmovanj za svetovni pokal in služi kot kvalifikacijsko sito za nastop na prej omenjenem ameriškem RAAM-u. Uvodna leta dirke so minila v znamenju žal že pokojnega štirikratnega zaporednega zmagovalca Jureta Robiča. Na svoji zadnji dirki leta 2010 je uspešno kljuboval ekstremnemu vremenu.

“Tekmovalci so imeli izjemne težave zaradi mraza. Ob vzponu na Vršič so bili skoraj vsi podhlajeni, velemojster Robič pa je v svojem slogu zmagovito odpeljal tudi najbolj mrzel DOS,” se spominja Berginc. Med velikane dirke so se vpisali še zmagovalci Marko Baloh (2011), Avstrijec Christoph Strasser (2012) in Notranjec Mitja Rok, ki je lani izkoristil nepričakovano ponujeno priložnost. Več kot 80 kolesarjev, ki danes tekmujejo (v cilj bodo prihajali jutri in v nedeljo) v ženski in moški posamični konkurenci, v moških in mešanih dvojicah, ter prvič tudi v moških četvorkah, bo v naslednjih urah na 1234,6 kilometrov dolgi preizkušnji bilo boj z zahtevno progo, vremenom in s tekmeci, predvsem pa se bo vsak boril sam s seboj.

Največja zmaga za vsakogar je priti do cilja, šele nato pride na vrsto pogled na štoparico. Napore tekmovalcev znajo ceniti navijači in spremljevalci, ki stiskajo pesti za svoje ljubljence in jim skušajo čim bolj olajšati naporne kilometre.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano