Bedene kot ekspres

Kljub razbolelemu grlu se je Aljaž Bedene brez večjih težav uvrstil v četrtfinale portoroškega challengerja. Hrvaški kvalifikant Filip Veger, ki je v prvem krogu premagal tudi nekoč odličnega Kazahstanca Koroleva, se je ob pomanjkanju izkušenj prebudil prepozno za kakršenkoli preobrat. V četrtfinale se je uvrstil tudi najboljši slovenski igralec in prvi nosilec Grega Žemlja.

Aljaž Bedene se je včeraj veselil uvrstitve v četrtfinale Tilia Slovenia open Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Aljaž Bedene se je včeraj veselil uvrstitve v četrtfinale Tilia Slovenia open Foto: Vid Ponikvar/Sportida

PORTOROŽ > Na Tilia Slovenian Open sta ostala v konkurenci le še dva Slovenca, vendar pa oba ciljata na sam vrh. Aljaž Bedene je še pred začetkom turnirja napovedoval, da ne bi imel nič proti, če z internega vrha spodnese Grego Žemljo in za zdaj deluje izjemno zanesljivo.

Bedene boljši od Vegra

Po gladki zmagi nad francoskim serverjem Martinom v uvodnem krogu se je s podobno zanesljivim izidom (6:0, 6:3) znesel še nad Hrvatom Filipom Vegrom, ki je sprva deloval zelo impresionirano, kar je začutil tudi Ljubljančan: “Nima veliko izkušenj in verjetno je tudi zaradi tega slabo odprl dvoboj, ko mi je podaril kar nekaj točk. Žal sem dobil občutek, da bo v podobnem slogu tudi nadaljeval, vendar se je v drugem nizu prebudil, zaradi česar je šlo dokaj na tesno. V seštevku sem bil kljub vsemu boljši, zaradi razbolelega grla pa sem si želel čimprej zaključiti srečanje.”

Ob 18.30 bo na osrednje igrišče ŠRC Marina stopil tretji nosilec Aljaž Bedene, ki ima za nasprotnika 62 mest nižjeuvrščenega igralca, Italijana Flavia Cipolla. Za njim se bo prestavil prvorangirani igralec 30.000 evrov vrednega turnirja Grega Žemlja - 55. mesto - ter se pomeril s Čehom Michaelom Konecnyjem, ki je na lestvici ATP na 374. mestu. Na drugi strani žreba ima drugi nosilec Rus Jevgenij Donskoj odprto pot do finala. V dveh dvobojih je odigral le niz in pol, saj sta mu tekmeca predala dvoboja.

Prav zaradi tega Bedene tudi ni dolgo vztrajal na tiskovni konferenci, na kateri tik po tekmi vsak od slovenskih igralcev da svoje mnenje, seveda pa je bil kljub temu na voljo številnim mladim ljubiteljem tenisa, ki so želeli fotografijo ali podpis 90. igralca sveta.

Njegov naslednji nasprotnik bo izkušeni Italijan Flavio Cipolla, ki je ugnal Brazilca Ghema, ob predvidenem razpletu pa naj bi se Bedene v polfinalu v soboto pomeril s prvim nosilcem Grego Žemljo, ki je včeraj skušal uveljaviti vlogo favorita proti neprijetnemu Slovaku Karolu Becku. Le-ta je na uvodu izločil Blaža Rolo, ki sicer ni bil pretirano razočaran: “Za mano je fantastičen mesec. Postal sem študentski prvak ZDA, osvojil futures v Mehiki, dobil dve zlati medalji na sredozemskih igrah in vsekakor se ne morem pritoževati.”

Zanimivo, da se bo Ptujčan tudi med dvojicami pomeril z Beckom, kateremu bo pomagal Belorus Ignatik, medtem ko je Rola združil moči z Bedenetom.

Oba sta z zanimanjem spremljala sinočnji dvoboj Žemlja : Beck, nato pa v poznih urah odigrala še dubl, ki ga najboljši sicer jemljejo bolj za trening, toda v najslabšem primeru navrže tudi kakšen evrski stotak ali še kaj več.

Žemlja premagal Becka

Po Bedenetu se je v četrtfinale teniškega turnirja challenger v Portorožu uvrstil tudi Žemlja. s 6:4 in 6:2 je premagal izkušenega Becka.

Za razliko od Bedeneta, ki je bil v dvoboju s kvalifikantom Vegerjem nesporni favorit in je izgubil le tri igre, se je moral Grega Žemlja, 55. igralec na svetu, za napredovanje precej bolj potruditi. 31-letni Slovak, ki je bil nekoč že 36. igralec na svetu, se mu je odlično upiral in Žirovničan je uvodni niz dobil na tesno, drugega pa malce bolj suvereno.

“Ni bilo tako lahko, kot kaže rezultat. Prvi niz se je prelomil šele v zadnjih dveh igrah. V takšnem položaju moraš zdržati do konca in tekmeca zlomiti prav v trenutkih, ko začne igrati najboljši tenis. Tudi sam sem malce stopil na plin in nato drugi niz rešil relativno kmalu,” je dejal Žemlja.

“Znova sem imel težave z dihanjem, a malce manjše kot prejšnje dni. Teh težav smo se zdaj lotili bolj podrobno; opravil sem določene teste, med dvobojem sem nosil napravo, ki meri srčni utrip, in bil sem v Ljubljani na zdravniškem pregledu,” je opisal Žemlja.

Žemlja bo v četrtfinalu v petek igral proti Čehu Michalu Konecnyju.

BORIS PLANINC, STA


Najbolj brano