Avstralski lov na medalje

Sinoči se je z uradno otvoritvijo v avstralskem Penrithu začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mlajše člane in mladince. Med slovenskimi aduti so tudi trije tekmovalci iz KK Soške elektrarne.

Eva Terčelj Foto: Stanko Gruden
Eva Terčelj Foto: Stanko Gruden

PENRITH > Na progi, ki je leta 2000 gostila olimpijski slalom, je ta teden na sporedu prvo pomembnejše kajakaško tekmovanje letos. Danes se začenjajo kvalifikacije prve končne odločitve pa bodo padle v petek. V Avstralijo je odpotovalo devet slovenskih reprezentantov, med njimi je z izkušnjami in uspehi v absolutni konkurenci kar nekaj resnih kandidatov za odličja. Kajakašica Eva Terčelj se lahko pohvali z zmago v svetovnem pokalu, z Mostarjem Luko Božičem, ki bo tekmoval v konkurenci kanujev enosedov, pa sta že branila slovenske barve na zadnjih olimpijskih igrah.

Mlajši člani: Eva Terčelj (K1ž), Ajda Novak (K1ž), Simon Brus (K1m), Luka Božič (C1m), Blaž Cof (C1m).

> Mladinci: Jakob Jeklin (C1m, C2m), Niko Testen (K1m, C2m), Vid Karner (K1m), Vid Kuder Marušič (K1m).

Za Božiča, ki se je lani dokazal med enojci, bo to zadnja priložnost, da obogati svojo zbirko tudi z odličjem v tej kategoriji. Lani se mu je s četrtim mestom za las izmuznilo. Letos pa pot do medalje ne bo nič lažja. Domala vsi, ki so se odpravili na dolgo in drago pot, so morali izpolniti zaostrene norme in pričakujejo veliko. V slovenski odpravi sta še dva primorska tekmovalca oziroma mladinca KK Soške elektrarne. Oba prihajata iz mostarske podružnice, kjer se brusijo novi talenti. Trener Dejan Testen bo v Avstraliji spremljal še Jakoba Jeklina in Nika Testena. Oba čaka v Avstraliji dvojni spored med posamezniki.

Kanuist Jeklin je že v svoji prvi sezoni med mladinci nakazal izjemen potencial. Lani je osvojil bron na svetovnem prvenstvu med enojci, uspeh pa je s Testenom dopolnil na evropskem prvenstvu, kjer je med dvojci posegel po srebru. Visoke cilje ima Jeklin v obeh konkurencah tudi v Avstraliji. Testen pa bo branil slovenske barve tudi med kajakaši, kjer bo tekmoval tudi Vid Kuder Marušič. Sin Fedje Marušiča sicer vesla za Tacen.

Danes kvalifikacije čakajo kajakaše, kajakašice in dvojce, tako med mlajšimi člani kot med mladinci, jutri se bodo na kvalifikacijsko progo spustili še kanuisti in kanuistke v obeh starostnih kategorijah. V petek sledijo polfinala in finala kajakašev, kajakašic in dvojcev v konkurenci mlajših članov ter ekipne vožnje v omenjenih kategorijah, v soboto sledijo polfinala in finala ter ekipne vožnje za kajakaše, kajakašice in dvojce v mladinski konkurenci. V nedeljo se bo prvenstvo končalo s polfinali, finali in ekipnimi vožnjami kanuistov in kanuistk v obeh starostnih kategorijah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano