Avstralska popotnica

Maja se praktično začenja prava sezona v slalomu na divjih vodah. Uvod je pripadel mladincem in mlajšim članom na svetovnem prvenstvu v Avstraliji.

Dejan Testen Foto: Sorta Aleš
Dejan Testen Foto: Sorta Aleš

TACEN > Slovenska odprava se je iz olimpijskega Penritha vrnila z dvema odličjema. Eno je osvojil kanuist Soških elektrarn Luka Božič med mlajšimi člani, bera medalj pa bi bila kaj lahko tudi bogatejša. Niko Testen je bil četrti med kajakaši, takšno uvrstitev pa je dosegel tudi med dvojci z Jakobom Jeklinom, ki je bil v konkurenci kanujev prav tako na dobri poti do medalje. “Res bi bil razplet lahko ugodnejši, a po drugi strani smo dobili potrdilo, da sodimo v vrh. Priložnosti za medalje bo še precej, pred nami so že novi cilji,” je pojasnil Dejan Testen, trener Soških elektrarn, ki je sodeloval v reprezentančni odpravi v Avstraliji.

Na prvi izbirni tekmi so člani KK Soške elektrarne slavili tri zmage. Med kajakašicami je zmagala Urša Kragelj, med dvojci pa sta bila najboljša njuna klubska kolega Luka Božič in Sašo Taljat. Posoško zmagoslavje je med kanuistkami dopolnila Nina Bizjak. Drugo, ki bi morala biti včeraj v Tacnu, so zaradi previsokega vodostaja Save odpovedali.

Konec tedna bodo na vrsti preostale izbirne tekme za člansko reprezentanco, ki bo zastopala slovenske barve na evropskem prvenstvu konec meseca na Dunaju ter na prvih treh tekmah svetovnega pokala. Mostarski dvojec Luka Božič-Sašo Taljat je v reprezentanco praktično že uvrščen, na izbirnih tekmah v Tacnu pa predvsem preizkuša odzivnost novega čolna. Najzanimivejši pa bo boj med kanuisti, kjer za tri mesta kandidira pet tekmovalcev. Med njimi je tudi Božič, ki je na prvi izbirni tekmi osvojil drugo mesto za Benjaminom Savškom. Slednji ima še dodatni dobropis iz pretekle sezone, ko je osvojil bron na svetovnem prvenstvu. “Luka je v Avstraliji stopnjeval svoje vožnje in jih kronal tudi z medaljo, ki bi bila lahko tudi žlahtnejša. Bo pa imel še eno priložnost v kategoriji mlajših članov, in sicer na evropskem prvenstvu na začetku julija v Skopju. Proga je precej podobna solkanski in bi morala ustrezati tudi preostalim mladinskim reprezentantom z našega konca,” je pojasnil Testen.

Rezultati mladincev ga niso presenetili. “Jakob Jeklin in Niko Testen tvorita uspešen dvojec, a njuna prihodnost je v posamičnih konkurencah. Ne želimo pa pogledovati preveč vnaprej in jih obremenjevati z rezultati. Razvoj bo postopen,” je pojasnil Dejan Testen, ki ima na Mostu na Soči še dve močni železi v ognju. Na vrata mladinske reprezentance trkata Alja Kozorog med kanuistkami in Žiga Taljat med kanuisti.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano